Laatste update 15:38
61

Meerderheid Tweede Kamer stemt vóór gedogen wietteelt

Een meerderheid van de Tweede Kamer heeft ermee ingestemd gereguleerde wietteelt te gedogen. Dinsdagmiddag werd daarover gedebatteerd. 77 Kamerleden stemden voor, 72 stemden tegen. Als het plan ook door de Eerste Kamer wordt aangenomen komt er een eind aan ruim vier decennia politiek gesteggel over het onderwerp.

Op dit moment wordt alleen de verkoop van wiet gedoogd, mits dat in coffeeshops gebeurt waarvan de eigenaren in bezit zijn van een vergunning. Krom, want diezelfde coffeeshops zijn nog altijd gedwongen hun inkoop op illegale wijze via de achterdeur te doen. Daarom diende D66-Kamerlid Vera Bergkamp een voorstel in om aan die spagaat een einde te maken.

Volgens het D66-plan blijft de productie officieel weliswaar strafbaar, maar hangt gecontroleerde telers niet langer vervolging boven het hoofd. Die telers, in bezit van een vergunning, gaan voortaan belasting betalen over hun verkoop en hun product zal aan kwaliteitseisen onderhevig worden. Het is de bedoeling dat coffeeshops straks alleen nog via deze gecontroleerde telers inkopen.

Bron: EenVandaag / cc-foto: Martijn

Geef een reactie

Laatste reacties (61)