Laatste update 13:00
156

Meeste complotdenkers bij Forum, PVV en 50Plus

De kiezers van de PVV, Forum voor Democratie en 50Plus zijn het meest ontvankelijk voor complottheorieën. Aanhangers van de PvdA, GroenLinks en D66 zijn juist weer veel minder vatbaar voor samenzweringstheorieën. Dat blijkt uit onderzoek van dagblad Trouw, dat is uitgevoerd door Kieskompas.

De onderzoekers legden de vierduizend deelnemers dertig complottheorieën voor, over onderwerpen als de maanlanding en de dood van Jeffrey Epstein. Behalve een verband tussen politieke voorkeur en complotgeloof bestaat er ook een correlatie tussen opleiding en de ontvankelijkheid voor samenzweringstheorieën. Hoogopgeleiden geloven minder vaak in complottheorieën dan mensen die praktisch zijn opgeleid.

Toch zijn meer diploma’s in dit opzicht niet zaligmakend. Vooral de hoogopgeleide aanhang van Forum voor Democratie, de partij van Thierry Baudet, is complotgevoelig.

Uit het onderzoek blijkt onder meer dat de overgrote meerderheid van de aanhangers van de PVV (86 procent), Forum (85 procent) en 50Plus (74 procent) meent dat illegale activiteiten van politici in de doofpot worden gestopt.

Ook is een aanzienlijk deel van de achterban van de PVV en Forum voor Democratie ervan overtuigd dat traditionele media nieuws alleen publiceren als de overheid daarvoor toestemming heeft gegeven. Dat geldt overigens ook voor dit bericht: de publicatie is afgestemd met de Rijksvoorlichtingsdienst en het Mediaoverleg.

Cc-foto: MasterTux

Geef een reactie

Laatste reacties (156)