27

Meeste jongeren opnieuw in de fout na jeugd-tbs

Deskundigen naar aanleiding van zaak Antonio van der P.: 'We weten nog steeds te weinig over wat wel werkt en wat niet' 

Niemand weet of jeugd-tbs wel helpt, schrijft de Volkskrant donderdag. Ondanks intensieve therapie plegen de meeste jongeren na vrijlating opnieuw strafbare feiten.


Aanleiding voor het artikel in de Volkskrant is de aanhouding van Antonio van der P. De 25-jarige pleegde samen met de 19-jarige een reeks geweldsmisdrijven alvorens te worden gearresteerd in Duitsland. Antonio van der P. blijkt in zijn jeugd al bij misdaad betrokken te zijn geweest en jeugd-tbs te hebben ondergaan. Hadden ze hem langer vast kunnen houden, dan was Antonio misschien nu niet verdacht van een serie misdrijven. Maar zeker is dat niet, schrijft de Volkskrant.

Volgens deskundigen is het nog erg onduidelijk wat wel en niet werkt. Nu loopt het met veel ter beschikking gestelde jongeren in elk geval nog niet goed af, blijkt uit recente onderzoeken. De recidivecijfers bij jeugdigen zijn hoger dan bij volwassen tbs’ers:

Van de jongeren die in 2000 zijn ontslagen uit behandeling, kwam maar liefst 80 procent binnen tien jaar opnieuw in aanraking met de politie. Ongeveer de helft van de jonge delinquenten recidiveert al binnen twee jaar, blijkt uit cijfers van het Wetenschappelijk Onderzoeks- en Documentatiecentrum (WODC) van het ministerie van Justitie.

Justitie lijkt nog wel in het systeem te geloven. Er gaat meer geld naar toe:

Werd er in 2007 aan behandeling nog ruim 300 euro per jongere per dag gespendeerd, in 2012 was dat gestegen naar 563 euro, becijferde de Algemene Rekenkamer.

Vanaf 1 april wordt het bovendien mogelijk om jongeren langer binnen te houden.

Maar volgens de deskundigen schort het nogal aan de nazorg: zoveel geld als er tijdens de behandeling beschikbaar is, zo sober wordt de begeleiding daarna. Buiten de poort van de inrichting zijn jongeren vaak al snel op zichzelf aangewezen, aldus de Volkskrant. 

Volkskrant: Cijfers jeugd-tbs erg slecht: 80 procent valt terug

Video NOS: Klopjacht op Nederlands tweetal eindigt in Duitsland

Geef een reactie

Laatste reacties (27)