37

Meeste lijsttrekkers doen mee aan 10:10

Ze gaan hun CO2-uitstoot met 10 procent verminderen.

André Rouvoet, Job Cohen, Emile Roemer, Marianne Thieme, Jan Peter Balkenende, Kees van der Staaij, Femke Halsema en Alexander Pechtold gaan allemaal binnen een jaar hun CO2-uitstoot met 10% verminderen.

Dat heeft het VARA-radioprogramma Vroege Vogels bekendgemaakt. De lijsttrekkers doen op persoonlijke titel mee met het internationale klimaatinitiatief 10:10.

André Rouvoet van de ChristenUnie is blij met de 10:10-klimaatcampagne: “Het is een soort Kopenhagenproces, maar dan van onderaf, en dat is misschien beter dan wanneer regeringsleiders mooie, maar abstracte doelstellingen formuleren”, aldus Rouvoet. Hij is een liefhebber van vlees, maar het kan volgens hem “ook wel eens een dagje zonder”.

SP lijsttrekker Emile Roemer gaat thuis kritischer kijken of elektrische apparaten wel allemaal aan moeten blijven staan. “Ook in huize Roemer kan energiebesparing wat hoger op de agenda komen te staan”, zei de SP-voorman in ‘Vroege Vogels’.

GroenLinks-lijsttrekker Femke Halsema belooft haar zolder te isoleren en haar wasgoed in het vervolg niet meer in de droogtrommel te stoppen, maar aan de waslijn te laten drogen. Geert Wilders (PVV), Mark Rutte (VVD) en Rita Verdonk (TON) hebben nog niet gereageerd op het verzoek van ‘Vroege Vogels’ om mee te doen aan 10:10.

10:10 is een baanbrekend en positief initiatief om heel Nederland achter één idee te krijgen: door samen te werken kunnen we de CO2-uitstoot in 2010 met 10% verlagen. Gestart in Engeland (door de makers van The Age of Stupid) is de campagne inmiddels wereldwijd met succes geïntroduceerd, van Noorwegen tot Nieuw-Zeeland en van Frankrijk tot Ghana. Wie aan 10:10 meedoet, zet daadwerkelijk zelf een stap en bespaart 10 procent uitstoot. Thuis, op school, op het werk, in de gemeente. We doen het zelf en geven zo het goede voorbeeld aan de politiek.

In Engeland heeft de politiek het signaal ook opgepikt: één van de eerste daden het nieuwe kabinet van Conservatieven en Liberaal-democraten was hun aankondiging om mee te gaan doen met 10:10. 10:10-Nederland roept de nieuwe Nederlandse regering na de verkiezingen op om dit voorbeeld te volgen.

In Nederland hebben Arthur Japin, Sanne Wallis de Vries, Doekle Terpstra, Yvo de Boer, Pieter Winsemius, en Ed Nijpels zich aangesloten. De Gemeenten Breda, Nijmegen en Hoorn doen mee, net als bijvoorbeeld MTV, ANWB, PricewaterhouseCoopers. De VARA, Hivos, ASN, Greenchoice en Trouw zijn partners van 10:10 en helpen mee het initiatief tot een succes te maken. 

Meld je hier aan om ook mee te doen.

Geef een reactie

Laatste reacties (37)