62

‘Meevaller van 1,6 miljard voor kabinet’

Groot deel meevaller gereserveerd voor gedoogpartijen D66, ChristenUnie en SGP

Het kabinet zou een tegenvaller van 700 miljoen euro krijgen, door lagere gasopbrengsten. Dat tekort lijkt nu toch opgevangen te kunnen worden door een meevaller op een aantal andere gebieden: de zorg incasseert bijvoorbeeld een meevaller van 600 miljoen euro en in de sociale zekerheid wordt zelfs 1 miljard minder uitgegeven dan gepland. Dat meldt de Volkskrant op basis van ‘betrouwbare bronnen’. De bedragen zouden worden genoemd in de Voorjaarsnota die woensdag uitkomt.

In de nota staat de tussenstand van de overheidsfinanciën. Een groot deel van de meevallers wordt gereserveerd om de wensen van gedoogpartners D66, ChristenUnie en SGP te kunnen realiseren. In januari spraken die partijen af na de verschijning van de Voorjaarsnota te zullen onderhandelen over hoe de lagere gasopbrengsten gecompenseerd moeten worden.

Na onrust in Groningen, vanwege onder meer aardbevingen en huizen die door de gasboringen verzakken, besloot minister Kamp in januari de gaskraan iets dicht te draaien. De beoogde verliezen: 700 miljoen dit jaar, 600 miljoen volgend jaar en uiteindelijk 1 miljard euro minder in 2016.

De nota van Dijsselbloem is opgedeeld in drie delen: uitgaven aan de zorg, uitgaven aan de sociale zekerheid en uitgaven aan de rest (zoals onderwijs, defensie en rente).

In de zorg is er dus een onderscheiding van 600 miljoen euro, in de sociale zekerheid 1 miljard euro. Ik het resterende deel staat echter een overschrijding van 1,5 miljard. “De keuze is aan het kabinet: of het begrotingstekort loopt op door minder gasgeld, of er wordt geprobeerd compensatie te zoeken in minder uitgaven”, schrijft de Volkskrant.

Geef een reactie

Laatste reacties (62)