4

Megablunder Frankrijk en Turkije bij aanhouding jihadisten

Ook de Turkse politie heeft geblunderd ...  De mannen konden ongehinderd Frankrijk betreden ... Ze hebben zichzelf vervolgens maar gemeld

In Frankrijk is ophef ontstaan nadat de veiligheidsdiensten geblunderd hebben bij de aanhouding van drie Fransen die illegaal naar Syrië zouden zijn geweest en bij hun terugkeer zouden worden aangehouden door de Franse politie.

Het veiligheidsdrama ontstond toen Turkije de opgepakte mannen naar het verkeerde vliegveld terugstuurde.  De bedoeling was dat ze naar het vliegveld van Paris-Orly gestuurd zouden worden waar een veiligheidsteam klaarstond om ze te ondervragen, maar de mannen kwamen uit op het vliegveld van Marseille in Zuid-Frankrijk.

Het zijn niet de minste namen die opgepakt zijn. Het zou onder meer gaan om Abdelhoued Bagadhali, de 29-jarige zwager van Mohamed Merah die in 2009 in Toulouse zeven mensen vermoordde in naam van zijn zogenaamde jihad. Er kwamen bij die terreurdaad ook drie kinderen om op een joodse school in die stad.

De blunder werd overigens nog erger toen de Franse regering erachter kwam dat haar claim dat de mannen in Orly waren aangehouden helemaal niet klopte. De mannen liepen toen namelijk nog vrij rond in Marseille. Volgens de Franse regering weigerde de piloot in Turkije om de terreurverdachten mee te nemen naar Parijs omdat die de benodigde documenten zouden missen. Turkije heeft de verdachten toen op de eerstvolgende vlucht naar Frankrijk gezet, die dus in Marseille uitkwam. En alsof dat nog niet genoeg is, blijkt dus ook nog eens dat de verdachten niet begeleid werden door vertegenwoordigers van Frankrijk in hun repatriëring naar Parijs.

De mannen hebben uiteindelijk zichzelf aangegeven bij de politie in Le Caylar, vlakbij de stad Montpellier waar ze sinds dat moment ondervraagd worden. De mannen kunnen eventueel nog 72 uur worden vastgehouden voordat ze worden voorgeleid. 

France24 ‘Jihadists’ surrender after Turkey sends them to ‘wrong French airport’

Cc-Foto: EMDJT42

Geef een reactie

Laatste reacties (4)