33

Megaboete voor ING na jarenlang toestaan witwaspraktijken

ING heeft een megaboete ontvangen van in totaal 775 miljoen euro van het Openbaar Ministerie (OM) in verband met betrokkenheid bij omvangrijke witwaspraktijken. De bank is akkoord gegaan met een schikking van 675 miljoen euro en nog eens een terugbetaling van 100 miljoen euro aan de overheid. Hoewel ING zegt niet bewust mee te hebben gewerkt aan het witwassen, erkent de bank wel tekort te zijn geschoten bij het voorkomen daarvan.

Het onderzoek van het OM richtte zich op de jaren 2010 tot en met 2016. Binnen die periode werden via ING honderden miljoenen euro witgewassen terwijl de bank niet ingreep. Om hoeveel klanten het daarbij in totaal ging is volgens Justitie niet meer te achterhalen. Enkele zaken die wel bekend zijn, zonder onder meer: een “bouwmarkt” in Suriname waarbij een eenmanszaak vijftien pinautomaten aan een ING-rekening had gekoppeld. In de zaak werd zogenaamd voor bouwmaterialen betaald met een pinpas, waarna cash geld werd teruggegeven.

Eenzelfde constructie vond plaats met een “lingeriewinkel” gevestigd in Nederland, maar met pinautomaten op Curaçao. Ook werden door een Russische telecomprovide vanaf een ING-rekening miljoen dollars overgemaakt naar een brievenbusfirma op Gibraltar, geld dat uiteindelijk op de rekeningen van de dochter van de oud-president van Oezbekistan belandde.

Behalve dat ING de schikking nu heeft geaccepteerd, heeft de bank ook gezegd maatregelen te zullen nemen tegen (oud-)medewerkers die verantwoordelijk waren voor de procedures waardoor het witwassen kon plaatsvinden. Die maatregelen houden onder meer in dat bonussen worden teruggevorderd. Ook voor dit jaar zegt ING geen bonussen te zullen uitkeren aan leidinggevenden en worden de nodige maatregelen genomen om het risicobeheer te verbeteren.

Minister Wopke Hoekstra van Financiën zegt ondertussen opheldering te willen van de bank over het jarenlang faciliteren van witwaspraktijken. ‘Buitengewoon ernstig’, noemt de minister het:

Dit raakt opnieuw aan het vertrouwen in de financiële sector. Ik zal het dossier zorgvuldig bestuderen en wil op korte termijn in gesprek met de toezichthouder en zal de raad van commissarissen van ING om uitleg vragen.

Bronnen: NOS, Parool / cc-foto: Wikipedia

Geef een reactie

Laatste reacties (33)