54

Megastallen: helft Nederlanders wil ze niet

Staatssecretaris Bleker (Landbouw) heeft ‘geen idee’ waarom er zoveel tegenstanders zijn voor megastallen

Wat is de ideale toekomst van de veehouderij? Van de ondervraagde veehouders en burgers in Nederland vindt 55 procent dat het accent moet komen te liggen op duurzame ontwikkeling en bijna de helft (49 procent) wijst megastallen af. Dat blijkt uit een onderzoek dat op aanvraag van het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie is uitgevoerd.

Staatssecretaris Bleker had al eerder aangegeven de megastallen te willen behouden. Begin maart voerde hij een tijdelijke stop in voor het afgeven van nieuwe vergunningen voor megastallen. Tegen Nu.nl zegt hij niet te weten waar de weerstand vandaan komt.

“Dit kan vele gronden hebben. Vrees voor dierziekten of de volksgezondheid, of misschien milieuschade.” Ook gebrek aan kennis kan volgens hem een verklaring zijn voor het negatieve imago van de intensieve veehouderij. ‘Onbekend maakt onbemind.’

De meeste mensen die voorstander zijn van de stallen, blijken relatief ook vaak de ondervraagden te zijn die zeggen nog van mening te kunnen veranderen. De onderzoekers verwachten daarom dat het aantal tegenstanders van de megastallen nog zal toenemen.

Over megastallen is flinke ophef ontstaan omdat ze dieronvriendelijk zijn, milieubelastender en beeldvervuilender zijn dan gewone stallen en ook zou de schaalvergroting negatieve gevolgen hebben voor de volksgezondheid. Mensen zouden sneller ziek kunnen worden door infecties die van dier op mens worden overgebracht. De SP, de Partij voor de Dieren en GroenLinks zijn fel tegen de megastallen.

Uit een ZEMBLA onderzoek blijkt dat burgers geen enkele kans hebben om tussen de politieke spelletjes van boeren en gemeenteambtenaren te komen. Vertrouwelijke informatie uit het gemeentehuis wordt gelekt zodat boeren op strategische locaties gronden konden opkomen. Gemeenten houden vanwege een economisch belang boeren het hand boven het hoofd. Bewoners op het Brabantse platteland zijn de onredelijke strijd zat. Ze willen dat Bleker zijn woorden waarmaakt en een einde maakt aan megastallen.
Trouw: Nederlanders wijzen megastallen af

Geef een reactie

Laatste reacties (54)