14

Megastallen in het geheim beklonken

Burger komt niet tussen lobby van boeren en gemeenteambtenaren

Terwijl staatssecretaris Henk Bleker (Landbouw) zegt grootschalige veebedrijven te willen stoppen, gaan de boeren op het platteland gewoon door. Uit een ZEMBLA onderzoek blijkt dat burgers geen enkele kans hebben om tussen de politieke spelletjes van boeren en gemeenteambtenaren te komen. Vertrouwelijke informatie uit het gemeentehuis wordt gelekt zodat boeren op strategische locaties gronden konden opkomen. Ook blijkt dat gemeente Oirschot vanwege een economisch belang boeren het hand boven het hoofd houdt.

Bewoners op het Brabantse platteland zijn de onredelijke strijd zat. Ze willen dat Bleker zijn woorden waarmaakt en een einde maakt aan megastallen. In de aflevering ‘Het stinkt in Brabant’ vertelt Ted van der Loo, oud-wethouder van Oirschot over een ambtenaar die vertrouwelijke informatie lekte: “Het viel mij op dat een aantal zaken die wij intern besproken hadden, dat die voordat ik thuis was al op straat lagen.” Zo konden boeren op strategische locaties gronden opkopen voor nieuwe stallen. In een ander geval deed de gemeenten in Oirschot er alles aan om een ‘illegale’ megastal zo snel mogelijk vergunningen te geven zodat hij legaal werd.

In de praktijk blijken de boeren innige relaties te hebben met lokale bestuurders. Bij het vaststellen van de reconstructieplannenen en de komst van megestallen worden de burgers nauwelijks geïnformeerd. Ze hebben zo geen eerlijke kans gehad om te protesteren tegen de megastallen. Jan van de Sande, oud-wethouder in Reusel-de Mierden, zegt hierover: “Het is een beladen dossier geworden, omdat bewoners onvoldoende actief zijn geïnformeerd door provincie en gemeenten. Achteraf hebben die zich overvallen gevoeld.”

Bleker heeft lagere overheden begin deze week gevraagd geen aanvragen voor nieuwe megastallen te honoreren. Maar in zijn aanvraag spreekt hij wel over een ‘tijdelijke’ stop, meldt de NOS. Hij wil een discussie over de grootschalige veebedrijven, maar vindt het te ver gaan om zelf een verbod op het bouwen van megastallen af te kondigen.
Zembla: ‘Het stinkt in Brabant’ zaterdag 19 maart om 22.35 uur op Nederland 2 bij de VARA

Geef een reactie

Laatste reacties (14)