91

Meisje (6) bijna dood na zorgweigering vreemdelingendetentie

Georgisch meisje met acute Leukemie uitgezet ondanks aandringen arts op bloedonderzoek

Een doodziek meisje is door de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) eind 2012 met haar familie uitgezet naar Polen. Een dag later werd bij de zesjarige Renata Agamiryan acute leukemie geconstateerd. Ondanks herhaaldelijk aandringen op bloedonderzoek van zowel ouders als artsen, werd noodzakelijke medische zorg door het asielzoekerscentrum waar het gezin verbleef geweigerd. Zo blijkt uit een reportage van het tv-programma De Vijfde Dag woensdagavond.


In een schrijnende reportage vertelt het gezin genegeerd te zijn door de instanties waarvan zij afhankelijk waren. Ook nadat ze eindelijk een arts hadden gesproken en hij een recept uitschreef voor een bloedonderzoek, werden er geen stappen ondernomen om het doodzieke meisje te helpen. Wel werd het gezin opgesloten in een cel, overgebracht naar het detentiecentrum in Rotterdam en uitgezet naar Polen.

Al tijdens de vliegreis werd Renata steeds zieker. Gelukkig reageerden de Poolse autoriteiten adequaat en werd de uitslag van haar bloedonderzoek binnen 20 minuten bekend. Renata bleek bloedkanker in een vergevorderd stadium te hebben. Een arts deelde de ouders mee: 

Waren jullie vijf dagen later gekomen, dan was Renata waarschijnlijk overleden.

Of Renata haar ziekte gaat overleven is nog maar de vraag. Haar ouders overwegen juridische stappen.

Geef een reactie

Laatste reacties (91)