Laatste update 16 december 2018, 14:51
28

Meisje (7) sterft in Amerikaanse grensdetentie

Update 16 december:
Het zevenjarig meisje dat in een Amerikaans detentiecentrum om het leven kwam, is waarschijnlijk niet gestorven aan uitdroging, zoals diverse Amerikaanse media meldden. Dat schrijft de familie van het meisje in een verklaring. Wat wel de doodsoorzaak is, is onduidelijk. De familie heeft om een grondig onderzoek gevraagd. Het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Veiligheid heeft medewerking aan het onderzoek beloofd.

Eerder:
Een zevenjarig meisje uit Guatemala is bezweken aan uitputting en dorst terwijl ze samen met haar vader werd vastgehouden door de Amerikaanse grenspolitie. Volgens The Washington Post zou het meisje al minstens acht uur in een detentiecentrum in Lordsburg, New Mexico hebben verbleven toen ze stuiptrekkingen kreeg. Hulpverleners constateerde daarop dat haar lichaamstemperatuur boven de veertig graden was, waarna ze naar een ziekenhuis in El Paso werd gebracht, waar ze overleed.

De regels schrijven voor dat migranten bij aankomst in de detentiecentra medisch onderzocht worden en voedsel en water krijgen. Het is onduidelijk of het meisje die hulp heeft ontvangen. De U.S. Customs and Border Protection (CBP) stelt in een verklaring dat het meisje volgens getuigen al verschillende dagen niets gegeten of gedronken had. Zij maakte met haar vader deel uit van een groep van 163 migranten die ‘illegaal‘ de grens tussen Mexico en de Verenigde Staten waren overgestoken, waarna zij zich vrijwillig aangaven bij de Amerikaanse grenspolitie. Het wordt steeds moeilijker gemaakt voor asielzoekers om legaal het land binnen te komen, de grensposten die nog open zijn laten praktisch niemand meer door.

Afgelopen zomer werd bekend dat de Amerikanen duizenden migrantenkinderen bij hun ouders wegrukten om hen vervolgens op te sluiten in kampen en kooien. Officieel zou dat nu niet langer gebeuren, maar ProPublica onthulde vorige maand dat het ‘zero policy’-beleid onder een andere naam gewoon verder gaat. Daarnaast worden er ook veel gezinnen vastgehouden in detentiecentra aan de grens, die daar niet op berekend zijn. Mensenrechtenorganisaties hebben felle kritiek op het beleid en de barre omstandigheden waaronder mensen verblijven.

Geef een reactie

Laatste reacties (28)