28

Meisjesbesnijdenis in Egypte voor het eerst veroordeeld

Twee jaar gevangenisstraf wegens doodslag voor arts na besnijdenis 13-jarig meisje

Suhair al-Bataa was 13 toen ze in 2013 de besnijdenis onderging. Ze overleed aan de gevolgen van de operatie, die werd uitgevoerd door de Egyptische arts Raslan Fadl. Hij heeft twee jaar cel gekregen voor doodslag, drie maanden voor genitale verminking en een boete. Zijn kliniek wordt een jaar gesloten.

Het is voor het eerst dat een arts wordt veroordeeld voor genitale verminking bij vrouwen. Vrouwenbesnijdenis is al sinds 2008 bij wet verboden in Egypte, maar het vindt nog geregeld plaats. Een woordvoerder van de internationale actiegroep Equality Now spreekt over de veroordeling van de arts als een “monumentale overwinning”:

Het land heeft laten zien dat ze haar wetten ten uitvoer wil brengen en we hopen dat dit een eerste stap is in de richting van het einde van deze extreme vorm van geweld tegen vrouwen, voor eens en altijd.

De 13-jarige Suhair werd gedwongen de operatie te ondergaan door haar vader, aldus de aanklagers. Hij kreeg een voorwaardelijke straf opgelegd.

Negentig procent van de vrouwen besneden
In een eerdere rechtszaak werden de vader en de arts nog allebei vrijgesproken. Als meisjes overlijden na een besnijdenis wordt dit vaak toegeschreven aan een allergische reactie op penicilline of bloedingen. Ook de arts Raslan Fadl zei in eerste instantie dat het meisje was overleden als gevolg van penicilline-gebruik.  

Egypte kent een hoog aantal vrouwenbesnijdenissen. Meer dan 90 procent van de Egyptische vrouwen onder de 50 jaar is besneden, zeggen cijfers van de regering. De meisjes ondergaan de gevaarlijke, traumatiserende ingreep tussen hun negende en dertiende levensjaar. Sommige zijn nog maar zes jaar oud.

BBC World: Egypt FGM trial ‘convicts Raslan Fadl of manslaughter’

Foto: campagne tegen vrouwenbesnijdenis van Amnesty

Geef een reactie

Laatste reacties (28)