Laatste update 28 januari 2018, 12:02
80

Meldpunt Discriminatie dient klacht in bij RTL over Gordon

Twaalf van de dertien klachten afkomstig uit de Chinese gemeenschap ...

Het Meldpunt Discriminatie Regio Amsterdam heeft bij RTL een klacht ingediend tegen Gordon vanwege zijn racistische opmerking tegen de Chinese kandidaat Xiao Wang in Holland Got Talent. Dat meldt de Volkskrant donderdag.

De grappen van Gordon over de Chinezen gingen voor veel mensen te ver. Dertien mensen dienden een klacht in bij het meldpunt dat daarop een brief aan RTL stuurde met het verzoek om excuses aan te bieden.
Het Meldpunt heeft aangegeven dat Gordon als bekende Nederlander de mening van ‘een grote groep Nederlanders’ kan beïnvloeden. De grappen die hij maakte zijn volgens het meldpunt niet humoristisch, maar stigmatiserend en daarom beledigend voor Chinezen in Nederland.

Genoeg
Gordon vroeg de Chinese kandidaat onder andere of hij ’39 met rijst’ ging zingen. Volgens Gordon was de Chinese kandidaat helemaal niet boos of beledigd door de grappen. Ook zei hij dat het optreden een ‘sulplise’ was in plaats van een surprise.
In de Volkskrant wordt Jessica Silversmith van het Meldpunt Discriminatie Regio Amsterdam aan het woord gelaten. Zij zegt:

Het is opvallend dat twaalf van de dertien klachten afkomstig zijn uit de Chinese gemeenschap. Meestal stellen zij zich zeer terughoudend op. Het is een vrij gesloten bevolkingsgroep. Maar ik heb het idee dat ze nu echt genoeg hebben van de negatieve stereotypering die ze telkens ten deel valt. Dat is echt nieuw, en ik ben daar blij mee (…).

Gordon en RTL hebben eerder al laten weten dat er sprake was van een onschuldige grap, niet van racisme en dat de zanger Xiao Wang zich nooit beledigd heft gevoeld. Maar het Meldpunt Discriminatie wil excuses. Volgens de Volkskrant zeggen bronnen in de Chinese gemeenschap dat Xiao Wang wel degelijk is geraakt door het optreden van Gordon.

RTL heeft nog niet op de klacht gereageerd. Gordon liet in het programma ‘Oog in Oog’ eerder deze week nog weten geen excuses te willen maken. Hij noemde de discussie een ‘onzinnig opgeblazen gebeuren wat mede dankzij de media is gekomen’.

Geef een reactie

Laatste reacties (80)