33

Meldpunt maakt korte metten met seksistische schoolboeken

Op de website 'Dit is geen schoolvoorbeeld' kunnen boeken met rolbevestigende inhoud gemeld worden 

De zakenvrouwen Bercan Günel en Damaris Beems lanceren een meldpunt voor seksistische schoolboeken. Het gaat daarbij om boeken waar rolbevestigende en stereotyperende beelden in staan van mannen en vrouwen. Zij krijgen steun van tientallen topmanagers die hun manifest onderschrijven. Dat meldt Trouw donderdag.

De dames zijn het meldpunt begonnen omdat zij vinden dat veel schoolboeken achterhaald zijn en kinderen een vertekend beeld meegeven. Vaak zie je vrouwen als zorgdragers en mannen aan het werk, of enkel mannen in gezagdragende posities. Die rollen zouden veel beter onderling verdeeld kunnen worden. In Trouw zegt Beems:

Jonge kinderen zijn gretige leerlingen. Ze zuigen de informatie op die ze voorgeschoteld krijgen. Is de info eenzijdig en stereotyperend, dan is de kans groot dat ze later zelf ook traditionele keuzes maken, zegt ze. Niet alleen bij studie of carrière. “Wil je als meisje voetballen, dan wijk je ook al af van het patroon.” 

Het is de bedoeling dat ouders, docenten, scholen en iedereen die geïnteresseerd is zelf boeken aandragen. Die worden vervolgens voor de zomervakantie van 2016 aan staatssecretaris Sander Dekker (Onderwijs) overhandigd. 

De vrouwen werken in het bedrijfsleven met veel topmanagers. Damaris Beems als communicatieadviseur en Bercan Günel vanuit haar wervingsbureau. Zij hebben zelf een tal van voorbeelden kunnen vinden om te melden.  

Natuurlijk hebben we door ons werk permanent een antenne uitstaan voor stereotypen. Maar de schoolvoorbeelden lagen zo voor het oprapen, dat was echt geen moeilijke speurtocht. Kennelijk hebben veel uitgevers een blinde vlek.” 

Hieronder een aantal van die voorbeelden: 

cc foto: Anthony Georgeff

Geef een reactie

Laatste reacties (33)