Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Meldpunt maakt korte metten met seksistische schoolboeken

  •  
19-11-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
83 keer bekeken
  •  
sexism.jpg
Op de website 'Dit is geen schoolvoorbeeld' kunnen boeken met rolbevestigende inhoud gemeld worden 
De zakenvrouwen Bercan Günel en Damaris Beems lanceren een meldpunt voor seksistische schoolboeken. Het gaat daarbij om boeken waar rolbevestigende en stereotyperende beelden in staan van mannen en vrouwen. Zij krijgen steun van tientallen topmanagers die hun manifest onderschrijven. Dat meldt Trouw donderdag.
De dames zijn het meldpunt  begonnen omdat zij vinden dat veel schoolboeken achterhaald zijn en kinderen een vertekend beeld meegeven. Vaak zie je vrouwen als zorgdragers en mannen aan het werk, of enkel mannen in gezagdragende posities. Die rollen zouden veel beter onderling verdeeld kunnen worden. In Trouw zegt Beems:
Jonge kinderen zijn gretige leerlingen. Ze zuigen de informatie op die ze voorgeschoteld krijgen. Is de info eenzijdig en stereotyperend, dan is de kans groot dat ze later zelf ook traditionele keuzes maken, zegt ze. Niet alleen bij studie of carrière. “Wil je als meisje voetballen, dan wijk je ook al af van het patroon.” 
De vrouwen werken in het bedrijfsleven met veel topmanagers. Damaris Beems als communicatieadviseur en Bercan Günel vanuit haar wervingsbureau. Zij hebben zelf een tal van voorbeelden kunnen vinden om te melden.  
Natuurlijk hebben we door ons werk permanent een antenne uitstaan voor stereotypen. Maar de schoolvoorbeelden lagen zo voor het oprapen, dat was echt geen moeilijke speurtocht. Kennelijk hebben veel uitgevers een blinde vlek.” 
Hieronder een aantal van die voorbeelden: 
RTEmagicC_kindboek1_01.png
RTEmagicC_kindboek2_01.png
RTEmagicC_kindboek3_01.png
RTEmagicC_kindboek4_01.png

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.