Laatste update 22:01
24

Meldpunt moet discriminatie rond zwangerschappen in kaart brengen

Vrouwen die hun baan kwijtraken door discriminatie wegens zwangerschap of pril moederschap, kunnen dat binnenkort melden bij een meldpunt. Het College voor de Rechten van de Mens maakte dinsdag bekend dat er een speciaal meldpunt komt voor gediscrimineerde vrouwen. De toezichthouder hoopt op die manier beter zicht te krijgen op de risico’s die vrouwen lopen.

Zo’n tienduizenden vrouwen zouden jaarlijks te maken krijgen met discriminatie op de werkvloer vanwege zwangerschap of moederschap. In de meest extreme gevallen raken vrouwen zelfs hun baan kwijt. Bijvoorbeeld doordat hun tijdelijke contract niet verlengd wordt, of doordat hun flexibele arbeidsovereenkomst wordt ontbonden.

Trouw schrijft hierover:

Zwangerschap mag daar volgens de wet echter niet de reden voor zijn. Nog afgezien van baanzekerheid blijkt volgens het college dat zwangere vrouwen op de arbeidsmarkt vaker beloning of opslag mislopen en kritischer dan hun collega’s gevolgd worden in hun functioneren. Vrouwen die menen daarmee te maken te hebben, kunnen vanaf maandag 22 mei met hun verhaal terecht bij het nieuwe meldpunt.

Geef een reactie

Laatste reacties (24)