24

Meldpunt voor thuiszitters geopend

Kinderombudsman: scholen als de dood om op een zwarte lijst van zwakke scholen te komen ... Ongeveer 8000 kinderen zitten thuis

Vanaf vandaag is er ook een meldpunt voor kinderen die wel een leerplicht hebben, maar niet naar school gaan. Kinderombudsman Marc Dullaert wil onderzoeken hoeveel leerplichtige kinderen precies van school wegblijven en waarom zij dat doen. Dat meldt nos.nl.

Kinderen, ouderen en ook scholen kunnen terecht bij het meldpunt. Vooral kinderen met een handicap, een chronische ziekte of een stoornis zouden vaak thuis zitten. Geschat wordt dat er 8000 kinderen thuis zitten. Volgens Dullaert wordt er te makkelijk omgesprongen met kinderen die moeilijk te plaatsen zijn. En dat kan volgens hem niet door de beugel.

De weigering van scholen om kinderen met speciale behoeften aan te nemen heeft volgens de kinderombudsman deels met geld te maken. Vaak is voor deze kinderen een duurder lesprogramma nodig. Maar ook zouden scholen als de dood zijn om op een zwarte lijst van zwakke scholen te komen.

De onderwijsinspectie moet de scholen hier veel strenger op aanspreken, vindt Dullaert. En er moeten mogelijkheden komen om scholen boetes op te leggen als zij na de invoering van de nieuwe wet passend Onderwijs nog steeds kinderen weigeren.

Het thema is de laatste tijd veelvuldig in het nieuws. Met name door de zeiltocht van de twee dyslectische en hoogbegaafde broers Hugo en Enrique die met hun zeilproject aandacht willen vragen voor het feit dat zij op geen enkele school terecht kunnen.
NRC: Kinderombudsman opent meldpunt voor thuis zittende leerlingen – ‘platgebeld’

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (24)