68

Mens verantwoordelijk voor 95 procent opwarming aarde

Goed nieuws: extreme opwarming met 5 of 6 graden niet waarschijnlijk ... En nog tijd om het tij te keren

De opwarming van de aarde stagneerde het afgelopen decennium weliswaar iets, maar gaat de komende eeuw gestaag door. Tenminste, als de uitstoot van broeikasgassen gelijk blijft. Dat schrijft het VN-klimaatpanel IPCC in zijn vijfde rapportage. Daarin staat ook dat de mens voor 95 procent verantwoordelijk is voor de opwarming van de aarde sinds midden vorige eeuw.


Als de uitstoot van broeikasgassen onverminderd doorgaat zal  de aarde rond het jaar 2100 vrijwel zeker meer dan 2 graden opgewarmd zijn. Dat is meer dan eerder werd verwacht, schrijft de Volkskrant vandaag op basis van het Assesment Report 5 van het IPCC. Toch is er ook goed nieuws. Extreme opwarming in de richting van 5 of 6 graden wordt niet waarschijnlijk geacht. Bovendien is er nog tijd om het tij te keren.

De belangrijkste boodschappen van het IPCC-rapport worden vrijdagochtend na een week praten vastgesteld in Stockholm. Volgens de Volkskrant verliepen de onderhandelingen tussen landendelegaties over een samenvatting van het rapport “moeizaam en omzichtig”.

Stagnatie
Ondanks de uitstoot van broeikasgassen als CO2 stagneerde de opwarming van de aarde het laatste decennium enigszins. Periodieke veranderingen in oceaanstromingen kunnen een deel van de extra opwarming maskeren, constateert het IPCC.
Het klimaatpanel heeft ook vastgesteld dat de mens sinds het midden van de vorige eeuw voor 95 procent verantwoordelijk is voor de oplopende temperaturen. In het rapport uit 2007 was dat nog 90 procent en in 2001 werd de mens nog maar voor 66 procent verantwoordelijk gehouden.

De zeespiegel zal de komende eeuw gemiddeld meer stijgen dan de maximaal 59 centimeter die in het vorige IPCC-rapport werd geschat. De bijstelling is het gevolg van meer solide metingen aan smeltende gletsjers en ijskappen dan voorheen.

Missers
Het laatste rapport is gebaseerd op de nieuwste wetenschappelijke inzichten in klimaatverandering, gemaakt door honderden wetenschappers wereldwijd. In het rapport van 2007 werden later enkele pijnlijke missers gevonden die het imago van het IPCC geen goed deden. In het nieuw rapport is nog meer nadruk op de kwaliteit van de gegevens gelegd.

Volkskrant: ‘Geen ontkomen meer aan: mens verantwoordelijk voor opwarming van de aarde’

Video: BBC

IPCC

Foto-cc: John LeGear

Geef een reactie

Laatste reacties (68)