60

‘Mensen kijken te makkelijk weg’

Vicepremier Asscher spreekt zich uit tegen 'wegkijken' ... Staatssecretaris Sander Dekker wil pestprotocollen op alle scholen verplichten ... Kinderombudsman Dullaert: nu echt werk aan de winkel

Staatssecretaris Sander Dekker (Onderwijs) vindt dat iedere school een beleid moet hebben om pesten tegen te gaan. Na afloop van de ministerraad zei hij: “Pestbeleid en het bewust daar mee omgaan hoort eigenlijk een plek te krijgen op iedere school.” Vicepremier Asscher spreekt tegelijkertijd minder vertrouwen uit over protocollen.


Dekker gaat kijken hoe ‘bewezen’ en ‘effectieven programma’s’ tegen pesten standaard op iedere school ingevoerd kunnen worden. Daarover gaat hij snel in gesprek met schoolbesturen.

Met die actie reageert Dekker op de zelfmoord van het 15-jarige meisje uit Staphorst. Zij zou voor de trein zijn gesprongen omdat ze gepest zou worden. Het onderzoek daarover loopt nog op haar middelbare school.  

Ook vicepremier Asscher reageerde na afloop van de ministerraad op het incident. In zijn toespraak herhaalde hij de woorden van Jeffrey Arenz gisteren bij Pauw & Witteman. “Mensen kijken te makkelijk weg”, zei hij op de persconferentie. Asscher heeft weinig vertrouwen in verplichte pestprotocollen. “Ieder protocol is papier als het niet wordt gebruikt.”

Kinderombudsman
Ook Kinderombudsman Marc Dullaert vindt dat pesten beter moet worden aangepakt. Bij RTL waarschuwt hij dat er nu echt werk aan de winkel is.

Na elk incident laait de maatschappelijke discussie over pesten weer op, om na een paar weken weer stil te vallen

De Kinderombudsman wil in gesprek gaan met kinderen, onderwijsorganisaties en pestdeskundigen om de problematiek van pesten in Nederlandse scholen aan te pakken. Hij vraagt zich af of de pestprotocollen concreet genoeg zijn om een veilige omgeving voor kinderen en jongeren te bieden.

RTL: Kinderombudsman: Pesten nu echt goed aanpakken

NRC: Dekker wil pestbeleid op alle scholen – Asscher: mensen kijken weg

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (60)