Laatste update 22:36
21

‘Mensen die klagen over Vindicat doen zelf ook dat soort dingen’

De Groningse studentenvereniging is opnieuw in opspraak geraakt. De leden zouden na een feest bij een sportvereniging een enorme rotzooi hebben achtergelaten, waaronder ontlasting. Het Groningse stadsblog Sikkom schrijft:

Poep zou op de muren en vloeren zijn gesmeerd, glaswerk lag overal en ook op de voetpaden van het clubhuis lagen keutels van studenten. Vier mensen van een schoonmaakbedrijf zouden een complete dag zijn bezig geweest met het opruimen en schoonmaken van de ellende. En dat op kosten van de gemeente.

Zondag berichtte Sikkom dat de leden van de studentenvereniging een enorme puinzooi hadden gemaakt bij een plaatselijk restaurant. Dat bericht werd door diverse bronnen bevestigd, waaronder medewerkers van het restaurant, maar de directie ontkent maandag dat de boel uit de hand is gelopen. Vindicat maakt vaker gebruik van de bewuste horeca-gelegenheid.

SP-fractievoorzitter Jimmy Dijk wil dat Vindicat aangepakt gaat worden, meldt het Dagblad van het Noorden:

Volgens de SP is het asociale gedrag van Vindicat ‘schadelijk voor het beeld van de stad en studenten in het algemeen.’ Jimmy Dijk wil dat de Rijksuniversiteit Groningen en de Hanzehogeschool stoppen met het subsidiëren van het bestuur. ‘En de gemeente moet strenger toezicht houden bij activiteiten van Vindicat en bij herhaling toegang ontzeggen.’ 

In het tv-programma Noord Vandaag neemt voormalig VVD-politicus en ere-lid van Vindicat Remco Kouwenhoven het op voor de corpsstudenten. Volgens hem klopt de berichtgeving niet en hij verwijt de journalistiek die de misstanden openbaarde winstbejag. Op de vraag van de presentator dat de rotzooi bij de sportvereniging toch ‘niet netjes’ is, reageert het erelid met “de vraag is op welk feestje jij bent geweest dat wel netjes eindigt. Dat gebeurt aan de lopende band met veel mensen, met veel drukte. (…) Overigens denk ik dat veel mensen die hier nu schande van spreken dat zelf ook doen.”

Kouwenhoven was VVD-fractievoorzitter in Groningen, wethouder in Haren ten tijde van de Project X-rellen en werd daarna directeur van de Stichting Veiligheidszorg Noord, die BOA’s en toezichthouders leverden voor toezicht en handhaving in de openbare ruimte. De stichting ging vorig jaar failliet.

De politie is ondertussen een onderzoek gestart naar wat zich af geeft gespeeld in het sushi restaurant. Daartoe is besloten omdat verklaringen van getuigen sterk afwijken van het officiële verhaal van het restaurant en Vindicat. De studentenvereniging zegt dat er na de ophef over het gedrag van de leden bedreigingen zijn geuit, ook is een voordeur van een studentenhuis beklad.

cc-foto: Marco Derksen

Geef een reactie

Laatste reacties (21)