7

Mensensmokkelaars gebruiken Facebook als reisbureau

'Handelaren des doods' prijzen levensgevaarlijke overtochten aan

Mensensmokkelaars gebruiken Facebook om passagiers te werven onder wanhopige vluchtelingen voor levensgevaarlijke boottochten naar Italië. De handelaren verdienen tonnen met de overtochten die vaak fataal eindigen voor de deelnemers.


De Italiaanse politie meldt aan de media dat donderdag op Sicilië een Egyptenaar is opgepakt (zie video) die dergelijke reizen organiseerde. Hij gebruikte een Facebook-groep om de overtocht aan te prijzen onder Syrische vluchtelingen. Hij arriveerde op het Italiaanse eiland in een boot met aan boord 311 vluchtelingen en bekende tegenover de autoriteiten dat de overtocht hem een half miljoen dollar had opgeleverd. Vluchtelingen betalen hoge bedragen om uit hun benarde positie te ontsnappen. Een overtocht kost al snel 1500 dollar. Wie een reddingsvest wil aan boord van de vaak gammele boten moet nog eens honderden dollars extra betalen.

De stroom vluchtelingen naar Italië zwelt als gevolg van de mensensmokkel aan. Dit jaar zijn er al meer mensen gearriveerd dan in heel 2013. Het land vraagt de EU om hulp om het probleem te bestrijden maar andere lidstaten zijn daar niet happig op.

Geef een reactie

Laatste reacties (7)