2

Menstruatie app speelde gebruikersgegevens door aan Facebook

Er lijkt geen einde te komen aan de onthullingen over hoe Facebook op grote schaal de privacy schendt van nietsvermoedende mensen. Het advertentiebedrijf dat zich voordoet als ‘sociaal netwerk’ blijkt ook privacygevoelige data te verzamelen van mensen die zelf niet op Facebook zitten. Dat doet het bedrijf via contracten met app-ontwikkelaars. Als die toegang willen krijgen tot Facebook moet ze de data die ze van hun eigen gebruikers hebben overdragen.

De Wall Street Journal ontdekte dat het onder meer gaat om de gegevens van de app Flo Period & Ovulation Tracker waarmee vrouwen hun vruchtbaarheidscycli in de gaten kunnen houden. Van de 70 apps die de zakenkrant onderzocht, deelde er 11 potentieel gevoelige gegevens met Facebook.

De op Apple-nieuws gerichte site One More Thing schrijft:

De meeste door WSJ geteste apps zijn gericht op de Amerikaanse markt. Desondanks zullen er ook soortgelijke, niet door WSJ geteste apps zijn, die op de Nederlandse markt zijn gericht. In de test van het WSJ stuurde bijvoorbeeld Instant Heart Rate: HR Monitor, de populairste hartslagapp op iOS, de hartslag van een gebruiker onmiddellijk naar naar het sociale netwerk door, nadat deze was opgenomen. Flo is een menstruatie- en ovulatietracker, die 25 miljoen actieve gebruikers claimt. Deze app gaf aan Facebook door wanneer een gebruiker haar menstruatie had of de intentie had om zwanger te worden. De makelaars-app Realtor.com stuurde het sociale netwerk de locatie en prijs van huizen die een gebruiker had bekeken. Ook werd doorgegeven welke waren gemarkeerd als favorieten.

Geef een reactie

Laatste reacties (2)