7

Menstruatie-stigma kost Nepalese vrouw en twee kinderen het leven

Een Nepalese vrouw die naar een klein hutje in de bergen werd verbannen omdat ze ongesteld was, is omgekomen met haar twee zoontjes van 9 en 7 jaar. Het drietal werd dood aangetroffen en zou als gevolg van verstikking om het leven zijn gekomen. Vermoedelijk heeft de vrouw vuur gemaakt om haar gezin warm te houden, maar zijn ze vervolgens in slaap gevallen en gestikt in de rook, aldus The Himalayan Times.

Hoewel het banningsritueel in Nepal verboden is en er zelfs een gevangenisstraf van drie maanden op staat wordt in delen van Nepal nog steeds het ritueel dat ‘chhaupadi’ genoemd wordt uitgevoerd. Vrouwen worden als onrein gezien als ze ongesteld zijn en moeten tijdens hun menstruatie van iedereen worden afgezonderd. Om te voorkomen dat ze mannen en dieren aanraken worden ze vastgezet in schuren en hutjes.

Nepal is niet het enige land waar geloofd wordt dat vrouwen tijdens hun menstruatie onrein zijn. Onlangs vormden 5 miljoen vrouwen een menselijke muur dwars door India om te demonstreren voor gelijke rechten en tegen het geloof in ‘onreindheid’ waardoor vrouwen ‘van menstruerende leeftijd’ veel tempels niet in mogen.

Cc-foto: philippe leroyer

Geef een reactie

Laatste reacties (7)