Laatste update 18:50
124

Mentoren Tilburg University dragen blackface, Jamaicaanse student geschokt

Het is als buitenlandse student al moeilijk vertoeven in een vreemd land. Je kent de gewoontes niet, de taal is lastig en je mist je veilige omgeving met vrienden en familie om je heen. Als je dan eens ook nog geconfronteerd wordt met onverholen racisme, ben je al helemaal ver van huis. De Jamaicaanse Addes Tesfamariam begon met goede moed aan een opleiding in Tilburg maar reageerde geschokt op de verwelkoming die ze kreeg. De mentoren waren uitgedost als ‘Jamaicanen’ in dezelfde blackface als bij Zwarte Piet inclusief jointjes en dreadlockcaps.

Addes deelt haar verontwaardiging op Facebook. In haar post vertelt ze hoe ze op de mentoren afstapt om te vragen waarom zij zich als een stereotype Jamaicaan verkleed hebben. Zij kreeg het gebruikelijke antwoord, namelijk dat het allemaal maar ‘een grapje was’. De student liet weten dat ze de ‘grap’ niet kon waarderen en zich gekwetst en bespot te voelen.

De Jamaicaanse vertelt in haar verontwaardiging op Facebook trots te zijn op waar ze vandaan komt en dat haar huidskleur en haar geen kostuum zijn. Ze vraagt zich af wat er zo grappig is aan haar haardracht en huidskleur dat er grappig over gedaan kan worden. Een van de mentoren begreep dat ze zich ongemakkelijk voelde en een ander stelde dat ‘iedereen het leuk vond’ en het niets voorstelde.

Zoals vaker zijn er sommigen die niet kunnen bevatten dat het niet ‘gewoon lol’ is om mensen uit een gemarginaliseerde groep – die vaak gediscrimineerd worden vanwege hun etniciteit of iets anders – belachelijk te maken met specifiek de dingen waar om ze gediscrimineerd worden. Daarbij getuigt het ook van slechte smaak en luiheid als de enige grap die je kunt bedenken te maken heeft met de afkomst en huidskleur van een persoon en de negatieve stereotype eigenschappen die daarbij zouden horen.

De volledige post is hieronder in het Engels te lezen.

 

Bron: roetinheteten

cc foto: randomwalnut

Geef een reactie

Laatste reacties (124)