Laatste update 10:55
6

Menzis klaagt farmaceut aan om prijs medicijn

Zorgverzekeraar Menzis spant een rechtszaak aan tegen farmaceut Astrazeneca, omdat het bedrijf de prijs van een medicijn tegen psychoses kunstmatig hooggehouden zou hebben. Dat meldt NRC. Het is de eerste keer dat een verzekeraar een dergelijke zaak begint, aldus Menzis dat 4,2 miljoen euro schadevergoeding eist.

Hoewel het patent van het middel Seroquel in 2012 afliep, bleef Astrazeneca het exclusieve recht op de productie van het medicijn claimen. In juni 2014 maakte de rechter daar een einde aan, waarna bleek dat het middel tot 90 procent goedkoper kon worden gemaakt. Menzis stelt daardoor in twee jaar tijd 4,2 miljoen euro teveel te hebben betaald.

De discussie over hoge medicijnprijzen laaide het afgelopen jaar weer in volle hevigheid op. Steeds meer artsen, gezondheidsinstellingen en overheden plaatsen vraagtekens bij de woekwinsten van de pharmaceutische industrie, die in veel gevallen opgebracht worden door de belastingbetaler die daardoor in eigen land minder budget voor goede zorg overhoudt. Ziekenhuizen als het Antoni van Leeuwenhoek gingen zelfs in de tegenaanval door nodeloos dure medicijnen dan zelf maar te produceren.

Afbeelding: screenshot Menzis-video

Geef een reactie

Laatste reacties (6)