Laatste update 23:23
211

Menzis vergoedt depressiebehandelingen op basis ‘resultaat’

Zorgverzekeraar Menzis zal niet langer de kosten voor de behandeling van depressies en angsten vergoeden op basis van het aantal behandelingen en voortaan kijken naar de behaalde resultaten. Dat meldt de Volkskrant. Deze drastische maatregel zou, naast kostenbesparing, moeten leiden tot doeltreffender therapie. Menzis heeft voor de komende drie jaar afspraken gemaakt met achttien grote organisaties in de geestelijke gezondheidszorg (ggz) over behandelingen van korter dan één jaar voor niet-chronisch depressieve cliënten.

Er is veel kritiek op de plannen. Deskundigen voeren aan dat de resultaten van een depressiebehandeling minder duidelijk te meten zijn dan die van bijvoorbeeld een botbreuk of infectie. Bovendien worden patiënten met zwaardere of meer complexe depressieklachten benadeeld ten opzichte van patiënten met ‘lichtere’ klachten.

Pim Cuijpers, hoogleraar klinische psychologie aan de VU in Amsterdam, spreekt van een ‘onzalig’ plan:

Het is nauwelijks te zeggen of een patiënt opknapt door een behandeling. Veel mensen knappen spontaan op. Als therapieën worden vergoed op basis van het resultaat, bestaat het gevaar dat alleen nog de behandeling wordt vergoed van ‘gemakkelijke’ patiënten, die vaak ook spontaan herstellen.

De Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie (NVvP) noemt de plannen van Menzis ‘Zeer gevaarlijk’. Professor Damiaan Denys, voorzitter van de NVvP zegt tegen RTL Nieuws:

Het zou een verstandige maatregel zijn als iemand op de wereld mij kon vertellen hoe een depressie ontstaat, bij wie, hoe ernstig die wordt en hoe lang die gaat duren. Maar die kennis is er gewoon niet.

In Nederland wordt jaarlijks 3,5 miljard besteedt aan geestelijke gezondheidszorg voor volwassenen. Depressie is de meest voorkomende aandoening. Menzis is een van de grootste verzekeraars met 15 procent alle zorgverzekerden. Ven hen krijgen 35 duizend patiënten jaarlijks therapie en/of medicatie van een psychiater.

Cc-foto: Kyril Negoda

Geef een reactie

Laatste reacties (211)