Laatste update 16:24
14

Meredith Greer over seksueel geweld en #MeToo

In de nasleep van het schandaal rondom Harvey Weinstein, delen vrouwen op sociale media massaal de hashtag #MeToo om te zeggen dat ze ooit seksueel lastig zijn gevallen. Het doel is om daarmee de schaal waarop mannen vrouwen seksueel intimideren en misbruiken inzichtelijk te maken. Joop-redacteur Meredith Greer werd, naar aanleiding van haar opinie op Joop, uitgenodigd om op BNR-nieuwsradio in gesprek te gaan over de actie.

Volgens Meredith Greer ligt het belang van deze actie in bewustwording. Hij zal in eerste instantie misschien niets oplossen, maar het is volgens haar wel een belangrijk begin: ‘De eerste reactie die vrouwen vaak krijgen wanneer ze zich uitspreken over seksueel misbruik is óf heel defensief, óf bagatelliserend’, zegt Greer in de uitzending.

Je krijgt óf te horen: ‘niet alle mannen zijn zo’, óf: ‘zo vaak gebeurt het niet’. En vrouwen worden vaak niet op hun woord geloofd. Ik denk dat het heel belangrijk is dat vrouwen laten weten hoe vaak dit eigenlijk voorkomt en dat de discussie weer teruggelegd wordt bij de vrouwen die het overkomt.

Greer ziet dat er een bepaald momentum ontstaat de laatste tijd, waarin vrouwen zich niet meer het zwijgen op laten leggen en voor elkaar opkomen wanneer ze over dit onderwerp niet serieus genomen worden: ‘ik merk dat vrouwen er genoeg van hebben’.

Doordat men met deze actie in kan zien hoe vaak vrouwen eigenlijk te maken hebben met aanranding en verkrachting, hoopt Greer ook dat men in gaat zien dat dit geen incidenten zijn en de daders alleen enge psychopaten in de bosjes: ‘het zijn buurmannen, het zijn vaders, het zijn leraren.’

Greer heeft ook begrip voor het feit dat mensen liever denken dat dit niet in hun vriendenkring, buurt, familie of op hun werk gebeurt: Het is niet een onderwerp waar we graag over willen praten, het is geen prettig idee’. Desalniettemin hoopt ze dat door het massale delen van #MeToo het voor mensen een stuk moeilijker wordt om de statistieken over seksueel misbruik naast zich neer te leggen.

BNR Nieuwsradio: ‘Vrouwen worden vaak niet op hun woord geloofd’
Opinie Meredith Greer: ‘Dan had ze maar niet in haar eentje moeten gaan fietsen in de regen’

cc-foto: Thomas Hawk

Geef een reactie

Laatste reacties (14)