Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Merkel bezoekt rampgebied, wil klimaatbeleid aanscherpen

  •  
18-07-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
German Chancellor Merkel visits flood affected areas

© epa09351618 German Chancellor Angela Merkel (2-L) and Rhineland-Palatinate Premier Malu Dreyer (2-R) inspect the damage after heavy flooding of the river Ahr caused severe destruction in the

Bondskanselier Angela Merkel is geschokt door wat ze zag tijdens een bezoek aan het Eifel-gebied in het westen van Duitsland, net als andere delen zwaar getroffen door de kolkende rivieren en hevige regenval. De overstromingen hebben in Duitsland en België aan meer dan 180 mensen het leven gekost terwijl er nog tientallen vermist worden. De immer bedachtzame bondskanselier stelde dat de Duitse taal bijna geen woorden heeft om de verwoestingen te benoemen. Ze sprak van surrealistisch en spookachtig.
"Merkel benadrukte daarnaast dat er dringend meer en sneller werk moet worden gemaakt van de klimaatdoelstellingen. ‘We zien de kracht waarmee de natuur te werk kan gaan. We zullen tegen deze natuurkracht ingaan – op korte termijn, maar ook op middellange en lange termijn. Er is beleid nodig dat meer rekening houdt met de natuur en het klimaat dan we de afgelopen jaren hebben gedaan.’ Ze waarschuwde dat door de klimaatverandering dergelijke overstromingen vaker dreigen te gebeuren."
Geen video? Klik hier.
Merkel bood de getroffen gebieden grootschalige noodhulp aan en kondigde aan dat ze in augustus terug zal keren om te zien wat er dan nog meer gedaan moet worden.
Geen video? Klik hier.
Ook de Duitse minister van Financiën en sociaaldemocratische kandidaat voor het bondskanselierschap Olaf Scholz benadrukt dat Duitsland klimaatneutraal moet worden om dergelijke rampen in de toekomst tegen te gaan. Hij deed dat tijdens een bezoek aan Beieren dat dit weekend ook werd getroffen door zware regenval. Scholz stelde 400 miljoen euro aan noodhulp ter beschikking voor het getroffen gebied.
Geen video? Klik hier.
In schril contrast stond het gedrag van Armin Laschet, de beoogde christendemocratische opvolger van Merkel en minister-president van de zwaar getroffen Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen. Op beelden is te zien dat hij donderdag op de achtergrond breeduit stond te lachen om grappen en grollen terwijl de Duits president Frank-Walter Steinmeier zijn medeleven met de slachtoffers betuigde. De kandidaat-bondskanselier heeft daarvoor inmiddels zijn excuses aangeboden.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.