35

Merkel eist meer samenwerking Europa

Landen zoals Griekenland en Turkije spelen volgens bondskanselier 'sleutelrol'

De Duitse bondskanselier Angela Merkel zei tijdens de bondsdag dat Europese landen beter moeten samenwerken om de grenzen van Europa te bewaken. Ze benadrukte in haar speech met name het belang van landen als Turkije en Griekenland. Dat meldt de NOS donderdagmiddag

Merkel noemde Turkije een land dat een ‘sleutelrol’ speelt bij het opvangen van vluchtelingen en het bestrijden van mensensmokkelaars. 

‘De meeste oorlogsvluchtelingen komen naar Europa via Turkije. We kunnen de stroom niet onder controle krijgen of stuiten als we niet samenwerken met Turkije’

Eurocommissaris Frans Timmermans zit momenteel in Turkije om te praten over steun bij het opvangen van vluchtelingen. De Turkse president Erdogan liet eerder weten zich in te willen zetten voor een betere stroming van vluchtelingen maar eiste in ruil daarvoor een EU-lidmaatschap. Het is nog niet bekend of Europa akkoord gaat.

Volgens Merkel is er geen simpele oplossing maar is een goede Europese samenwerking een must. Zo wil zij bijvoorbeeld dat de opvangplekken in Turkije en Griekenland eind volgend maand opengaan waar vluchtelingen geregistreerd en verdeeld worden over Europa.

cc foto: Glynn Lowe

Geef een reactie

Laatste reacties (35)