11

‘Merkel en Schulz bereiken principe-akkoord nieuwe coalitie’

De CDU en SPD zijn het eens over een principe-akkoord over de vorming van een nieuwe regering. Dat zeggen bronnen rond de coalitiebesprekingen. Dat betekent dat de coalitie nog niet rond is, maar er wel een flinke stap in die richting gezet is. De komende weken moeten er nog meer gedetailleerde afspraken gemaakt worden.

Schulz en Merkel hadden tot gisteren de tijd om de verkennende gesprekken af te ronden. Even leek het erop dat ze de deadline niet zouden halen; ze hebben de hele nacht doorgepraat. Nu is het aan de SPD-leden om in te stemmen met verdere onderhandelingen.

Of de partij akkoord gaat moet nog blijken; de SPD haalde bij de verkiezingen in september het slechtste resultaat sinds de jaren 30 en twijfelt of het de samenwerking met CDU moet voortzetten.

Op 24 september vonden in Duitsland verkiezingen plaats. De formatie is de langste ooit. Eerdere gesprekken tussen Merkel en de Groenen en de liberale FDP liepen op niets uit. Als het niet lukt om een coalitie met SPD te vormen, lijken nieuwe verkiezingen niet te voorkomen.

Geef een reactie

Laatste reacties (11)