26

Merkel: ‘Euro in gevaar’

Duitse toezichthouder Bafin verbiedt per direct speculatieve transacties

Volgens de Duitse bondskanselier Merkel is de euro ‘in gevaar’. Ze zei dit woensdag in een toespraak in de Bondsdag, een dag nadat Duitsland speculatieve transacties verbood.

Onverwacht vaardigde de Duitse toezichthouder dinsdagavond een verbod uit op speculatieve transacties in Europese staatsleningen en in aandelen van tien grote Duitse financiële instellingen, zo meldt het FD. Ook ongedekte transacties in kredietderivaten op staatsleningen zijn voorlopig niet toegestaan.

Toezichthouder Bafin zegt tot de maatregel over te gaan vanwege de ‘buitengewone volatiliteit in staatsobligaties en het oplopen van de risico-opslagen op kredietderivaten met staatspapier als onderliggende waarde’.

Reden voor Merkel om voor de tweede keer binnen een week (lees over haar vorige oproep hier) de noodklok te luiden.

Iedereen hier kan ervaren dat de huidige crisis rond de euro de grootste uitdaging is die Europa in decennia heeft meegemaakt. Deze uitdaging is existentieel. De euro is de basis voor onze groei en welvaart, samen met de gezamenlijke markt. Dat geldt ook voor Duitsland. De euro is in gevaar. Als we dit gevaar niet aanpakken, dan zijn de consequenties voor ons in Europa niet te overzien.”

Geef een reactie

Laatste reacties (26)