Laatste update 17:21
30

Merkel: Europa moet eigen Veiligheidsraad krijgen

Angela Merkel wil dat Europa een eigen veiligheidsraad krijgt met roterend voorzitterschap. Die raad zou het Europese defensie- en veiligheidsbeleid moeten stroomlijnen. Dat heeft de Duitse bondskanselier gezegd in een toespraak voor het Europees parlement. Ze haakte aan bij het voorstel dat de Franse president Emmanuel Macron dit weekend lanceerde voor de vorming van een Europese krijgsmacht.

De EU moet volgend Merkel aan een visie voor een Europees leger dat de Navo aanvult en niet ondermijnt. Zo’n gezamenlijk leger zou de wereld ook laten zien dat “er nooit meer een oorlog zal komen tussen Europese landen.”

Merkel ging ook in op andere punten, zo hield ze een pleidooi voor onderlinge solidariteit, begrotingsdiscipline en een gezamenlijke aanpak van de migratieproblemen. De Standaard citeert:

‘De immigratiecrisis heeft ons binnen de Europese Unie allerminst dichter bij elkaar gebracht. Er moet een gemeenschappelijke asielprocedure worden uitgedokterd. Als we asielzoekers allemaal andere voorwaarden voorschotelen, mag het niet verbazen dat het probleem niet opgelost raakt.’

Tijdens haar speech klonk er boegeroep uit extreemrechtse hoek. Merkel reageerde daar relaxed op: “Een echt parlement, niet iedereen is het met elkaar eens.”

Na haar speech kreeg ze een staande ovatie.

Origineel in het Duits:

Geef een reactie

Laatste reacties (30)