39

Merkel incasseert nederlaag Noordrijn-Westfalen

Sociaal Democraten en groene partijen meerderheid in belangrijke Duitse deelstaat

Het CDU van bondskanselier Merkel verliest flink aan populariteit in Duitsland’s populairste deelstaat. In Noordrijn-Westfalen ging het aandeel van CDU naar beneden van 34,6 procent naar 26,3 procent. Ook de liberale FDP waarmee Merkel in de landelijke regering de coalitie vormt, leed verlies.

De Sociaal Democraten en de Groene partijen. Hannelore Kraft, partijleider van de SPD was favoriet. De Sociaal Democraten kwamen als grootste uit de bus. Samen met de groene partijen vormen zij nu een meerderheid van 51 procent, zo blijkt uit de eerste exit polls. Die score zou genoeg zijn voor de oppositie om de leiding in Noordrijn-Westfalen over te nemen. 

Het CDU heeft er sinds de Tweede Wereldoorlog niet zo slecht voor gestaan. Voor de nationale verkiezingen eind volgend jaar heeft Merkel nog een lange weg te gaan. Robert Roettgen, Merkel’s campagneleider en minister van Milieu kreeg veel kritiek, ook vanuit zijn eigen partij. Zondag verklaarde hij dat de verkiezingen in Noordrijn-Westfalen toonaangevend zal zijn ‘of Merkel positie in Europa wordt versterkt of juist afgezwakt’. Merkel noemde het slechts een deelstaatverkiezing.  

cc-foto: Wold Economic Forum

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (39)