110

Merkel: ‘Mislukt de euro, dan mislukt Europa’

Europese Unie wankelt ... Franse president Sarkozy dreigde uit de eurozone te stappen ... Duitse bondskanselier waarschuwt voor zwaarste opgave sinds ineenstorting van communisme

De Europese Unie staat voor de grootste opgave sinds de ineenstorting van het communisme. Dat zei de Duitse bondskanselier Angela Merkel vrijdag. Ze waarschuwde voor het einde van de euro, dat volgens haar zou betekenen dat ‘Europa is mislukt’.

Door redactie Joop

Merkel deed haar uitspraken tijdens de uitreiking van de Karel de Grote-prijs in Aken, meldt Der Spiegel. Die prijs overhandigde ze aan de Poolse premier Donald Tusk. 

Mislukt de euro, “dan mislukt Europa, dan mislukt het idee van de Europese eenheid”, aldus Merkel. Ze betoogde dat de regeringen van de EU indertijd een stabiele munt hebben beloofd “en die belofte moeten we nakomen.”

Als het niet lukt om de huidige crisis het hoofd te bieden, zal dat ‘onvoorziene gevolgen’ hebben, zo stelde Merkel. “Slagen we echter, dan zal Europa sterker worden dan ooit tevoren.”

Update 11.30 uur De Franse krant Le Monde meldt dat de Spaanse premier Zapatero heeft bevestigd dat Sarkozy heeft gedreigd uit de eurozone te stappen als de EU Griekenland niet te hulp zou schieten. Zapatero zou hebben gezegd dat Frankrijk, Italië en Spanje een front hebben gevormd tegen Duitsland. Het doel hiervan was de Duitse regering onder druk te zetten om akkoord te gaan met het steunpakket voor Griekenland.

Geef een reactie

Laatste reacties (110)