Laatste update 10:05
37

Merkel pleit voor Europees agentschap voor asielaanvragen

Het sneeuwde een beetje onder bij het nieuws rondom de importheffingen van Trump en het feit dat de nieuwe Amerikaanse ambassadeur haar gezag wil ondermijnen, maar ze zei het toch echt. De Duitse bondskanselier Angela Merkel wil dat Brussel een Europees agentschap opricht dat asielaanvragen gaat beoordelen. Uit de mond van Merkel kan dit als voorsorteren op de toekomst worden gezien.

Voordien hield Merkel vast aan haar ‘wir schaffen das’-politiek: in principe waren (Syrische) vluchtelingen welkom omdat ze Duitse grenzen niet wilde sluiten in een noodsituatie. Dat past een land als Duitsland niet, was haar stelling. Dat zij die taak nu naar Europees niveau wil overhevelen, is een nieuwe ontwikkeling. Merkel gaat zelfs nog een stap verder: Frontex, de Europese grensbewaking, moet zelfstandig kunnen gaan opereren, wat haar betreft.

Bovendien mogen landen die geen vluchtelingen op willen nemen dit compenseren door op andere terreinen binnen Europa een grotere bijdrage te leveren, zo vindt ze. Met dat laatste idee maakt ze een knieval voor de rechtse anti-Europese regeringen in landen als Polen, Hongarije en Italië, die liefst geen vluchtelingen zien komen.

De al langer durende patstelling over de opname en herverdeling van vluchtelingen (Italië en Griekenland zijn overbelast, Oost-Europese landen schuiven de discussie voor zich uit) blijft voorlopig op het bord staan. Oostenrijk is vanaf komende maand EU-voorzitter. De huidige regering onder Sebastian Kurz wil het liefst geen vluchtelingen in Europa, wat een compromis met andere landen in de weg staat.

Bron: FD

Cc-foto: EU2017

Geef een reactie

Laatste reacties (37)