97

Merkel steunt bezorgde moslims

Duitse bondskanselier voegt zich bij islamitisch protest tegen terrorisme en intolerantie

Angela Merkel woont dinsdagavond een protestactie van Duitse moslims tegen extremisme bij. De Duitse Centrale Raad van moslims en de Turkse gemeenschap in Berlijn houden een wake bij de Brandenburger Tor om te protesteren tegen terrorisme en te pleiten voor een tolerante samenleving. Ook een groot aantal ministers zal daarbij aanwezig zijn.


President Joachim Glauck zal de menigte die zich om 18:00 verzamelt onder het motto ‘Zusammenstehen – Gesicht zeigen’ toespreken. Ook de joodse gemeenschap en de katholieke kerk voegen zich bij de actie voor religieuze tolerantie. “Ik hoop dat er een wij-gevoel ontstaat. Wij zijn Duitsland,” zegt organisator Gökay Sofuoglu, voorzitter van de Turkse vereniging. De Duitse vertegenwoordiger voor het migratiebeleid hoopt dat de wake duidelijk maakt dat de Duitse bevolking massaal de waarden vrijheid en broederschap steunt. De wake is ook gericht tegen de opkomst van de beweging van ‘islam-critici’ Pegida die van broederschap en vrijheid weinig wil weten en onder het mom van ‘bezorgdheid’ wekelijks demonstreert tegen godsdienstvrijheid. 

De moslims roepen alle Duitsers op tot saamhorigheid. Merkel heeft de Duitse moslimgemeenschap maandag bedankt voor de snelle en uitgesproken stellingname tegen islamitisch extremisme na de schokkende terreurdaden in Parijs. De moslimorganisaties hebben zich solidair verklaard met de slachtoffers en nadrukkelijk gesteld dat er, anders dan de terroristen beweren, binnen hun geloof geen rechtvaardiging te vinden is voor dit soort daden.

Merkel op haar beurt wordt in Duitse media geprezen omdat ze zich zo helder uitspreekt tegen de islamhaters en andere extremisten, ook al riskeert ze daardoor onder het meest conservatieve deel van haar kiezers steun kwijt te raken.

Lees ook de opinie van Gregor Walz: Nederlandse media weinig kritisch over Pegida

cc-foto: Europese raad

Geef een reactie

Laatste reacties (97)