Laatste update 14:36
270

Merkel: terroristen willen dat wij minder vluchtelingen opnemen, dat gaat niet gebeuren

De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft haar vakantie beëindigd om te reageren op de aanslagen van de afgelopen weken. Zij reageert nadrukkelijk op de kritiek waarin gesteld wordt dat zij medeverantwoordelijk zou zijn voor de terreur, door het opnemen van vluchtelingen. Tijdens een persconferentie vertelt Merkel dat Duitsland niet minder vluchtelingen opneemt en de de terroristen niet laat winnen: “We zijn in oorlog met IS, niet met de islam.”

Duitsland werd de afgelopen weken opgeschrikt door drie aanslagen: een vluchteling viel in een trein in Würzburg passagiers aan met een bijl, in München werden mensen in een winkelcentrum doodgeschoten en in Ansbach blies een zelfmoordterrorist zich op. Dat twee van de drie mannen vluchteling was tart, volgens Merkel,  het land dat hen heeft opgevangen.

De bondskanselier stelt dat Duitsland het aan de slachtoffers, nabestaanden, andere Duitsers en vluchtelingen verplicht is om nauwkeurig onderzoek te doen naar hoe de mannen tot hun daden zijn overgegaan en ze te berechten. Zij benadrukt dat Duitsland er ‘alles aan zal doen wat menselijkerwijs mogelijk is’.

Ook zegt Merkel geen overhaaste beslissingen te willen nemen en nieuwe maatregelen goed te willen analyseren. Zij haalt de haatmisdaad in Orlando, de aanslagen in Frankrijk en het vliegveld in Istanbul aan en noemt ze dieptepunten uit de recente geschiedenis.

Verder wees de bondskanselier erop dat er al veel maatregelen getroffen zijn en dat de informatieuitwisseling tussen diensten beter en internationaler moet. Een centraal punt waar data en metadata van het internetverkeer worden verzameld. En pleit zij voor een aanpassing van de wapenwet, zodat het lastiger wordt om via internet aan een wapen te komen, om de lone wolves te bestrijden.

Naast georganiseerde terreur aanslagen, zullen er nieuwe bedreigingen van de daders niet bekend veiligheidspersoneel. We hebben een systeem van vroegtijdige waarschuwing nodig, zodat overheden tijdens de asielaanvraag procedure kunnen signaleren wanneer er problemen zijn. Wij zullen de nodige maatregelen nemen om te zorgen voor de veiligheid van onze burgers. Wij zullen de uitdaging van de integratie zeer serieus nemen. Ik heb nooit gezegd dat het makkelijk zou worden, maar ‘wir schaffen das’

Geef een reactie

Laatste reacties (270)