48

Merkel twijfelt aan derde steunpakket Griekenland

Duitse bondskanselier weet niet of het derde pakket gaat slagen en Griekenland daarmee uit de crisis zal komen

De Duitse bondskanselier Angela Merkel weet niet of het derde steunpakket aan Griekenland een kans van slagen heeft. Dat zegt ze in een interview met tv-zender ZDF. Ze zegt te hopen dat Griekenland uit de huidige crisis komt, mede dankzij de in juli gemaakte afspraken met de schuldeisers, maar er niet zeker van te zijn.

De bondskanselier benadrukt dat Griekenland er niet van uit moet gaan dat ze ook kwijtschelding van schulden krijgen. Wel vindt ze dat er wat ‘speelruimte’ voor de termijnen en de rente zou kunnen komen.

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) wil dat de eurolanden Griekenland tegemoet komt met schuldverlichting. Merkelijk lijkt daar nu open voor te staan. Maar ze hoopt ook dat het IMF een deel van de noodleningen voor haar rekening neemt, zoals het IMF eerder al deed.

De Morgen schrijft hierover:

Merkel ziet dus wel ruimte voor aanpassingen aan de looptijd en rente van leningen aan Griekenland. Het is de vraag of dit ver genoeg gaat voor het IMF. Lagarde benadrukte vrijdag dat de eurolanden verder moeten gaan dan tot nu toe wordt overwogen.  Schaüble zei zaterdag dat de “ruimte voor schuldverlichting in oktober niet zeer groot is”. Maar dat betekende meteen ook dat er volgens hem wel ruimte is.

Afgelopen dinsdag werd in Athene een principeakkoord bereikt over een derde hulppakket. Woensdag kom in Nederland de Tweede Kamer terug van reces om over het derde steunpakket te vergaderen.

NRC: Merkel weet niet of derde steunpakket Griekenland gaat slagen

cc-foto: European People’s Party

Geef een reactie

Laatste reacties (48)