209

Merkel valt voor Ruttes Super-Eurocommissaris

Update Duitse Bondskanselier bepaald gecharmeerd van extra toezichthouder euro-discipline ... Eerder: Nederland gaat niet 56, maar 98 miljard euro bijdragen aan noodfonds ... Ruime meerderheid Kamer voor, ondanks onduidelijkheid over invulling fonds

[Update] De Duitse bondskanselier Angela Merkel is bepaald gecharmeerd van een voorstel van het kabinet Rutte voor een speciale eurocommissaris voor de stabiliteit van de euro. Dat meldt Trouw vrijdag. Merkel noemde het vandaag tijdens een persconferentie na een gesprek in Berlijn met premier Mark Rutte ‘een interessant idee’ en ‘een goed voorstel’. We moeten in die richting denken, zei ze. Zo’n super-Eurocommissaris zou verregaande bevoegdheden krijgen om controle uit te oefenen op nationale begrotingen van lidstaten.


De aparte eurocommissaris zou moeten toezien op begrotingsdiscipline in de eurozone. Hij moet toezien op de naleving van gemaakte begrotingsafspraken en ook maatregelen kunnen afdwingen als landen te lang boven de afgesproken grenzen van het begrotingstekort of de staatsschuld zitten, zo meldt Trouw.

Merkel zei dat het belangrijk is dat banken zich herkapitaliseren, oftewel dat ze meer geld in kas moeten hebben voor noodgevallen. Als het ze zelf niet lukt, moeten overheden bijspringen. Als een EU-land op eigen kracht een bank niet kan redden, dan is er een rol voor het noodfonds voor de euro EFSF, maar alleen op voorwaarde dat het land dan wel structurele hervormingen doorvoert, betoogde Merkel.

Eerder

De Tweede Kamer stemde donderdagavond met een ruime meerderheid in met een forse uitbreiding van het noodfonds voor de eurozone. Nederland zou in eerste instantie voor 56 miljard euro garant staan, nu wordt bijna honderd miljard euro toegezegd, zo meldt de NOS. In de Kamer stemden alleen gedoogpartner PVV en de oppositiepartijen SP, ChristenUnie en PvdD tegen.

De uitbreiding van het fonds betekent dat het meer geld kan uitlenen aan noodlijdende eurolanden. Tot nog toe hebben Ierland en Portugal er aangeklopt en ook het tweede reddingspakket voor Griekenland zal uit het zoegeheten EFSF worden gefinancierd, aldus de NOS.

Als ook de Eerste Kamer dinsdag instemt, is de Nederlandse steun voor het fonds definitief, zo meldt ook de Volkskrant. Behalve Nederland moeten ook Malta en Slowakije nog instemmen. Daar zijn de stemmingen op maandag en dinsdag.
Het FD schrijft dat er in de Kamer nog wel wat gemor was, ook bij  de coalitiepartijen en de meestemmende oppositiepartijen, omdat nog niet duidelijk is wat wel en niet uit het fonds betaald mag worden. Minister van Financiën Jan Kees de Jager moest toegeven dat bijvoorbeeld nog niet besloten is hoe lang probleembanken steun kunnen krijgen. “Dat kan één of twee jaar zijn, dat is inderdaad nog niet duidelijk.”

De minister zegde toe dat hij het parlement laat meebeslissen over de definitieve oprichting en mogelijke latere aanpassing van het EFSF. Niet zoals de Duitse Bondsdag dat doet, namelijk via een speciale subcommissie van het parlement, maar plenair, opdat de Kamer de minister naar huis kan sturen als hij tegen de nationale afspraken in tekent voor Europese steunmaatregelen, aldus het FD.

Foto: Minister Jan Kees de Jager overlegt met de woordvoerders van de fracties voor aanvang van de Algemene Financiële Beschouwingen. Vlnr: Mark Harbers (VVD), De jager, Elly Blanksma van den Heuvel (CDA), Bruno Braakhuis (GroenLinks), Ronald Plasterk (PvdA)

Lees meer bij NOS: Kamer achter uitbreiding noodfonds

VK: Kamer stemt in met versterking noodfonds euro

FD: Meerderheid Kamer steunt ophoging garanties noodfonds EFSF

Trouw: Merkel positief over voorstel eurocommissaris

Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (209)