89

Merkel vanaf 2002 afgeluisterd door VS

Update NSA: Obama wist van niets ... Bild am Sontag: 'Obama wist het wel' ... Amerikaanse president maakt excuses

De VS hebben de Duitse bondskanselier Merkel mogelijk meer dan tien jaar lang afgeluisterd. President Obama heeft tegen Merkel gezegd dat hij het tappen had gestopt als hij ervan heeft geweten. Hij heeft excuses gemaakt, zo meldt de Amerikaanse nieuwssite Huffington Post op basis van berichtgeving in de Duitse media.


UPDATE zondag 22.00
De Amerikaanse geheime dienst NSA heeft vandaag verklaard dat president Barack Obama op geen enkel moment geïnformeerd werd over het eventueel afluisteren van de Duitse bondskanselier Angela Merkel. Dat meldt de Belgische krant De Morgen zondagavond. Het Duitse blad Bild am Sonntag had geschreven dat Obama wel degelijk wist dat Merkel werd afgeluisterd.

NSA-chef Keith Alexander sprak in 2010 met Obama niet over een vermeende operatie van de geheime dienst, en heeft ook nooit een dergelijke operatie met betrekking tot kanselier Merkel aangehaald, aldus woordvoerster van de NSA Vanee Vines. “Mediaberichten die het tegendeel beweren, zijn niet juist”, luidde het.

UPDATE zondag
De Amerikaanse president Barack Obama was sinds 2010 op de hoogte van het afluisteren van de Duitse bondskanselier Angela Merkel. Dat heeft een hooggeplaatste bron binnen de veiligheidsdienst NSA gezegd tegen de Duitse krant Bild am Sonntag.

NSA-chef Keith Alexander zou president Barack Obama in 2010 persoonlijk op de hoogte hebben gesteld over het afluisteren van Merke, meldt ook de Volkskrant op basis van de berichtgeving. “Obama heeft de actie niet stopgezet, maar door laten lopen”, zei de (anonieme) bron tegenover de Duitse krant.
Later zou het Witte Huis een uitgebreid dossier over Merkel hebben opgevraagd bij de dienst. Obama wilde, volgens de bron, alles over Merkel weten. “Wie is die vrouw precies?”

Eerder
Volgens Der Spiegels staat Merkels mobiele nummer al sinds 2002 op een lijst van een afdeling van de Amerikaanse inlichtingendienst NSA. Tot enige weken voor het bezoek van Obama in juni stond de bondskanselier nog op deze lijst. 

Uit een document dat Der Spiegel aanhaalt blijkt dat de NSA een ‘niet legaal geregistreerde spionage-afdeling’ had binnen de Amerikaanse ambassade in Berlijn. Als dit ontdekt zou worden zou dit “grote schade berokkenen aan de relatie tussen de VS en een andere regering”. Van hieruit tapten de NSA en CIA met hightech apparatuur de communicatie af binnen het gebied waar de Duitse regering en het parlement zetelen.

Der Spiegel schrijft dat dergelijke afluistertakken op ongeveer 80 plaatsen over heel de wereld bestaan, waaronder Parijs, Madrid, Rome, Praag, Genève en Frankfurt. Het blad meldt niet of gesprekken zijn opgenomen.

De Amerikaanse president Obama heeft zijn excuses aangeboden aan Merkel toen zij hem woensdag opbelde om opheldering te eisen. 

Huffington Post: US spying on Angela Merkel’s phone may date back to 2002

Video NOS: Amerika stop watching us

Geef een reactie

Laatste reacties (89)