86

Merkel verslaat iedereen

42,5 procent voor christendemocraten ... Coalitiepartner FDP haalt kiesdrempel waarschijnlijk net niet ... Anti-euro AfD haalt 5 procent misschien net wel ... Socialisten blijven steken op desastreuze 25,6 procent 

Angie, Angie, where will it lead us from here, zong Mick Jagger en dat geldt nu zeker voor Merkel. Ze behaalde bij de verkiezingen een enorme overwinning maar het is onduidelijk met wie ze kan en wil gaan regeren.


De uitslag is nog niet definitief. De NOS meldt:

De christendemocraten krijgen 42,5 procent van de stemmen, de sociaaldemocratische SPD 25,6 procent. De Groenen komen op 8 procent, net als Die Linke. De eurosceptische partij Alternative für Deutschland staat op 4,9 procent en haalt mogelijk alsnog de kiesdrempel. Merkels coalitiepartner, de liberale FDP, heeft de kiesdrempel van 5 procent waarschijnlijk niet gehaald. De partij krijgt volgens de eerste uitslagen 4,6 procent van de stemmen. Merkel moet daarom op zoek naar een nieuwe coalitiepartner.

Merkel wil zolang de uitslag niet definitief is nog niets zeggen over mogelijke coalitiepartners. Helemaal alleen heersen kan ze sowieso niet omdat ze de steun van de SPD nodig heeft om ingrijpende wetswijzigingen langs de Bondsraad, een instituut enigszins vergelijkbaar met de Eerste Kamer, te krijgen.

De SPD lijkt af te stevenen op het op een na slechtste resultaat uit de geschiedenis. Lijsttrekker Peer Steinbrück bezit de aantrekkingskracht van een suffe boekhouder, een type leider waar sociaal-democraten in Europa wel vaker onder zuchten.

Commentatoren in The Guardian zien in de zege van Merkel ook een forse steun onder de Duitse bevolking voor de euro. De kans dat ze haar beleid op dat gebied ingrijpend wijzigt, wordt minimaal geacht.

Er komt voor het eerst ook een Nederlander in de Duitse Bondsdag. CDU’er Kees de Vries versloeg nabij Maagdenburg zijn rivaal van Die Linke. Hij voerde campagne met de leuze ‘Kees de Vries spreekt onze taal’.

De opkomst in Duitsland was 73 procent, hoger dan vier jaar geleden maar nog steeds erg laag.

Geef een reactie

Laatste reacties (86)