91

Merkel: We kunnen het niet allein

Bondskanselier vreest dat Duitsland overvraagd wordt ... Pleit opnieuw voor meer macht Europa: 'Politieke integratie onvermijdelijk om uit economische crisis te raken'

Duitsland kan niet in zijn eentje de crisis in Europa oplossen. Dat zei de Duitse bondskanselier Angela Merkel donderdag in een toespraak in het Duitse parlement, zo meldt onder andere de BBC. Duitsland is wel sterk, maar zijn krachten zijn niet onbegrensd, zei Merkel. De oplossing voor de economische crisis is politieke eenwording, aldus de bondskanselier. Politieke integratie is onvermijdelijk, herhaalde ze voor de Bondsdag.


Ook het Dagblad van het Noorden citeert Merkel:

Het is onze taak om te doen wat niet is gedaan bij de oprichting van de euro. Ik weet dat het pijnlijk is, maar het is onvermijdelijk.”

Europa moet daarom “stap voor stap” werken aan een politieke unie, stelde Merkel. Een snelle en eenvoudige oplossing voor de crisis bestaat niet, benadrukte ze.

Merkel pleitte opnieuw voor meer bevoegdheden voor de Europese Centrale Bank. Maar ze herhaalde ook haar mantra dat groei niet moet worden bekostigd met meer schulden. Oftewel, Europa moet wel blijven bezuinigen, zo is bij de BBC te lezen. Merkel deed haar uitspraken in de aanloop naar de G20-top die komend weekend plaatsvindt in Mexico. De Duitse bondskanselier is ervan overtuigd dat op deze top van geïndustrialiseerde landen de economische crisis in Europa bovenaan de lijst met gespreksonderwerpen staat. Merkel over de andere wereldleiders:

Ik zeg tegen hen dat Duitsland sterk is, dat Duitsland een economische motor en stabiel anker is in Europa, maar dat Duitslands middelen niet onbeperkt zijn.

Het is opmerkelijk dat Merkel voor politieke eenwording pleit. Duitsland heeft de eigen soevereiniteit altijd hoog in het vaandel gehad. Toch is het niet de eerste keer dat de Duitse bondskanselier pleit voor meer bevoegdheden en een centraal gezag in Europa. Precies een week geleden sprak ze zich uit voor meer macht voor Europa, dat van een monetaire unie naar een politieke unie moest gaan.

BBC: Merkel says Germany can not save Eurozone on its own

Dagblad van het Noorden: Politieke unie is onvermijdelijk

Joop: Merkel wil méér Europa

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (91)