109

Merkel wil méér Europa

Splitsing van Europese Unie in voorhoede en meelopers ... Politieke unie noodzakelijk ... Gezamenlijk begrotingsbeleid onontkoombaar ... Poll: Wat vind jij?

De Duitse bondskanselier Andrea Merkel wil dat een groep voortrekkers inde Eupese Unie een veel nauwere samenwerking aangaat. De groep zou een politieke unie moeten vormen met een gezamenlijk begrotingsbeleid. Andere landen, zoals Groot-Brittannië, die huiverig zijn voor integratie moeten op eigen tempo verder gaan in een volggroep.

Merkel zei dat vanochtend in een interview met de Duitse publieke omroep ARD dat er méér Europa moet komen. “Stap voor stap moet er meer macht aan Europa worden overgedragen,” zegt ze. Dat moet gebeuren binnen een kopgroep van landen die een politieke unie gaan vormen. Het heeft volgens haar geen zin te wachten tot alle landen daar in mee willen gaan. Het is niet voor het eerst dat de Unie een kopgroep vormt stelt ze, bij bijvoorbeeld het Schengen-akkoord dat vrij verkeer garandeert is die benadering ook toegepast. Niet alle leden van de Europese Unie maken deel uit van dat akkoord.

Ze gaat het raamwerk voor haar benadering voorstellen op de top van 28 juni. Merkel stelt dat ze groei en een strakke begrotingspolitiek als onlosmakelijk met elkaar verbinden ziet. Duurzame groei kan alleen maar bereikt worden door de concurrentiepositie van alle landen te verbeteren. “Ieder land moet zijn eigen zwakheden aanpakken,” aldus Merkel. Wat vind jij? Reageer of doe mee met de poll op Facebook.

Video: Schuldenkrise: Bundeskanzlerin Merkel will EU weiter stärken

Zie ook: Europe needs ‘reinforced political union’, says Merkel

NOS: Merkel: meer macht naar Europa

cc-foto: Dirk Vorderstraße

Geef een reactie

Laatste reacties (109)