7

‘CDU wint ook deelstaatsverkiezing in Sleeswijk-Holstein’

In Duitsland worden dit jaar drie deelstaatsverkiezingen gehouden. Eerder gingen de inwoners van Saarland naar de stembus, zondag was het de beurt aan Sleeswijk-Holstein. In beide deelstaten won de partij van Bondskanselier Angela Merkel, het CDU. De sociaaldemocraten moesten in beiden deelstaten inleveren: de SPD staat nu volgens de laatste prognoses in Sleeswijk-Holstein op 26% van de stemmen, het CDU is daar met 33% nu groter dan de sociaaldemocraten.

Ook in Saarland werd eind maart het CDU de grootste partij. Merkel’s partij kreeg daar maar liefst 40,7 procent van de stemmen. Vijf jaar geleden, bij de laatste verkiezingen behaalde het CDU nog 35,2 procent. De sociaaldemocraten moesten ook in Saarland inleveren. Het aantal stemmen bleef daar steken op zo’n 30 procent.

Het extreemrechtse AfD heeft met 5,5% nét de kiesdrempel van vijf procent gehaald in Sleeswijk-Holstein. In Saarland behaalde de partij 6,2 procent van de stemmen.

Volgende week zondag zijn de laatste deelstaatverkiezingen: Noordrijn-Westfalen, de deelstaat met de meeste inwoners, gaat dan naar de stembus. In september zijn er dan nog de Bondsdagverkiezingen. Ook wat betreft economie is dat de belangrijkste deelstaat. De deelstaatsverkiezingen gelden over het algemeen als een soort voorbode voor de Bondsdagverkiezingen.

De officiële uitslag volgt in de loop van de avond. 

Geef een reactie

Laatste reacties (7)