23

Merkies en PvdA moeten opnieuw aan tafel

Felle confrontaties bij kort geding van de europarlementariër tegen de PvdA ....lid van de PvdA-commissie Naleving Gedragscode stapt op

De PvdA-europarlementariër Judith Merkies en de PvdA moeten opnieuw met elkaar gaan praten om te kijken of ze hun conflict met elkaar kunnen oplossen. Dat heeft de rechter vrijdag besloten na een lange zitting met veel verwijten over en weer.

Update onderaan

Merkies spande een kort geding aan tegen de PvdA omdat haar integriteit in twijfel is getrokken. De PvdA vond haar ongeschikt als kandidaat-lijsttrekker voor de komende Europese Verkiezingen. De aanleiding hiervoor is een ruzie over de dagvergoeding van 304 euro per dag die Europarlementariërs ontvangen voor het bijwonen van vergaderingen. Europarlementariër Merkel ontving van 2009 tot 2012 ruim 84 duizend euro EU-geld.
De NOS meldt dat Judith Merkies haar partij heeft gevraagd of ze haar volledige dagvergoeding voor andere doeleinden mocht gebruiken. Ze betaalde het geld pas onder grote druk terug, aldus de advocaat van de PvdA tijdens het kort geding.

De afspraak bij de PvdA is dat Europarlementariërs die in Brussel of Straatsburg wonen tweederde van hun dagvergoeding terugstorten. Merkies, die in Brussel woont, deed dat niet meteen. Afgelopen zomer stortte zij het hele bedrag over de afgelopen vier jaar ineens terug.
Merkies is van mening dat ze volgens de regels heeft gehandeld, iets wat ook door een interne commissie is geconcludeerd. Ze wil dat haar naam wordt gezuiverd.
Bij BNR zei ze onlangs:

Ik heb altijd aan alle regels van het Europees Parlement en van de PvdA voldaan. Die 84.000 euro is geld waar ik voor het Europees Parlement recht op heb, maar volgens een vrijwillige interne code van de PvdA moet ik dat geld terug betalen, omdat ik in Brussel woon. En dan denk ik: als ik aan regels heb voldaan, moet je dat ook gewoon zeggen aan iedereen en daar niet over een politiek oordeel over vellen.

Het kort geding vrijdag ging er fel aan toe. Volgens de advocaat van Merkies probeert de PvdA haar bewust weg te werken. Hij zei dat Merkies de ontvangen vergoedingen volgens de regels had terugbetaald. Volgens hem heeft de partij haar gechanteerd.
De advocaat van de PvdA zei dat Merkies het terugbetalen juist iedere keer uitstelde en dat ze vroeg het hele bedrag te mogen houden. Volgens de PvdA-advocaat wilde ze het geld gebruiken om een medewerker aan te nemen en zei ze op een ander moment dat ze er een huis in Nederland van wilde huren.

Beide partijen bleven lijnrecht tegenover elkaar staan. De rechter heeft nu opgedragen aan Merkies en de PvdA nog een keer met elkaar praten. Dinsdag moeten ze er met elkaar uit zijn. Is dat dan niet gelukt, dan doet de rechter over twee weken een uitspraak.

Update 22:25

De Volkskrant meldt vrijdagavond dat het lid van de PvdA-commissie Naleving Gedragscode Annemarie Mijnsbergen uit onvrede met de gang van zaken haar functie heeft neergelegd. De krant publiceert een e-mail waarin Mijnsbergen haar terugtreden toelicht:

Als dit politiek bedrijven is en dat vaker voorkomt, dan is het met het politieke klimaat en wellicht zelfs met de Nederlandse democratie treurig gesteld.

Volgens Mijnsbergen hebben alle leden van de PvdA-Eurodelegatie zich aan de regels gehouden:

Er is geen enkele reden, voor wat betreft de terugbetaling van de dagvergoedingen door Judith, daaraan te twijfelen.

Bij het kort geding vrijdagmiddag in de rechtbank in Amsterdam ging het er hard aan toe. De advocaat van Merkies vergeleek de PvdA met een omgekeerde wasstraat: ‘Je gaat er schoon in en je komt er vies weer uit.’ Het partijbestuur zou er alles aan doen om te voorkomen dat Merkies nog een termijn Europarlementariër zou zijn. Spekman zou haar neergezet hebben als graaiende volksvertegenwoordiger. En dat is, aldus de advocaat: ‘Bewuste karaktermoord’.

Het hele verhaal en de e-mail van Annemarie Mijnsbergen zijn op de website van de Volkskrant terug te lezen.

Geef een reactie

Laatste reacties (23)