Laatste update 11:36
8

Met corona besmette radioloog werkt gewoon door, collega’s voelen zich onveilig

Een radioloog in het Jeroen Bosch Ziekenhuis (JBZ) in Den Bosch is besmet met corona, maar werkt desondanks gewoon door. Hoewel zijn collega’s laten weten zich onveilig te voelen, is het doorwerken van de man volgens een woordvoerder van het ziekenhuis te verdedigen. De besmette radioloog zou ‘onmisbaar voor de continuïteit van de zorg’ zijn.

Bij de man werd afgelopen woensdag een besmetting vastgesteld, waarna hij alsnog is gaan werken. Bezorgde collega’s hebben hun onvrede kenbaar gemaakt bij leidinggevenden, maar die lieten op hun beurt weten ‘dat het besmettingsrisico heel laag is’. Collega’s laten tegenover het Eindhovens Dagblad weten het ‘bizar’ te vinden dat het JBZ rechtstreeks tegen de RIVM-richtlijn ingaat die voorschrijft dat besmette personen tien dagen in quarantaine gaan. Een aantal van hen zegt zich ernstige zorgen te maken omdat ook zij familieleden hebben met een zwakke gezondheid.

De woordvoerder van het JBZ zegt dat het ziekenhuis zeker ‘niet lichtzinnig’ met de situatie omgaat, ‘maar ons beleid is dat als iemand onmisbaar is voor de continuïteit van de zorg, hij of zij onder strikte voorwaarden mag komen werken. Dat betekent dat iemand een medisch mond-neusmasker draagt en 1,5 meter afstand houdt.’ Volgens de woordvoerder moeten er afspraken met patiënten worden afgezegd als de radioloog in quarantaine gaat en is het niet nodig dat mensen zich onveilig voelen omdat de ‘virusload onder een bepaald niveau’ is.

Update 11.30 uur: 

Het JBZ zegt in ‘zeer incidentele gevallen’ medewerkers die besmet zijn met corona toch te laten doorwerken, als anders bepaalde zorg in het gedrang komt. Dat meldt Omroep Brabant. Een voorwaarde daarbij is volgens het ziekenhuis wel dat de veiligheid van patiënten en medewerkers gegarandeerd is. Het ziekenhuis wil niet expliciet zeggen dat het om de radioloog gaat zoals uit eerdere berichtgeving blijkt:

‘Er was hier sprake van laag besmettingsrisico en er is in volledige afzondering gewerkt. Onder deze voorwaarden mag iemand die onmisbaar is voor de continuïteit van zorg komen werken. Uiteraard alleen met persoonlijke beschermingsmiddelen zoals een medisch mond-neusmasker.’

Volgens een woordvoerder is het ook ‘vervelend’ dat collega’s van de besmette medewerker zich onveilig voelen. Het Regionaal Orgaan Acute Zorg (ROAZ) laat nog wel weten dat het standpunt van het JBZ inzake besmette medewerkers ongebruikelijk is: ‘De RIVM-richtlijnen zijn helder, daar wijken we niet van af. Als het JBZ daar wel van afwijkt, dan ligt dat bij hen.’ Het is niet bekend of de besmette medewerker wel of niet gevaccineerd is.

Geef een reactie

Laatste reacties (8)