Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Met sluiting van twee kolencentrales haalt Nederland klimaatdoelstellingen niet

  •  
09-04-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
67 keer bekeken
  •  
12176959264_23c3822cb8_z
Het kabinet speelt met de gedachte om twee extra kolencentrales te sluiten. Het gaat om de Amercentrale van Essent in Geertruidenberg en de Hemwegcentrale van Nuon in Amsterdam. Dat zeggen minister Henk Kamp van Economische Zaken (VVD) en staatssecretaris Sharon Dijksma van Infrastructuur & Milieu (PvdA). Kamp en Dijkstra zeggen dat het nodig is de centrales te sluiten omdat anders de CO2-doelstellingen van het kabinet niet worden gehaald. Die doelstellingen werden vorig jaar door de rechter opgelegd nadat de staat een rechtszaak over slecht klimaatbeleid van klimaatorganisatie Urgenda verloor.
Dijksma: De afspraken in Parijs waren een historische klimaat-mijlpaal voor de wereld. Alleen mag het Klimaatakkoord niet zijn glans verliezen. Nederland zet met deze afspraken in op een sterke afname van broeikasgasuitstoot.
"De afspraken in Parijs waren een historische klimaat-mijlpaal voor de wereld. Alleen mag het Klimaatakkoord niet zijn glans verliezen. Nederland zet met deze afspraken in op een sterke afname van broeikasgasuitstoot."
Maar de Staatssecretaris kreeg vrijwel meteen felle kritiek van onder andere milieuorganisatie Greenpeace. Volgens Willem Wiskerke van Greenpeace gaat de sluiting van deze twee centrales niet genoeg besparing opleveren. Bovendien is het erg duur om de centrales los van elkaar af te kopen. Wiskerke zei zaterdag op radio 1 dat het goedkoper is voor Nederland om alle kolencentrales te sluiten: “Als je de centrales één voor één moet uitkopen, ben je heel duur uit.”
Dat het kabinet nu twee centrales wil sluiten lijkt een goede stap, maar tegelijk zijn er ook net drie nieuwe kolencentrales bijgekomen. “Die stoten echt veel meer CO2 uit. Die zijn ontzettend vervuilend,” zegt Wiskerke. Volgens de campagnemedewerker is het het best nu alle centrales op te doeken. 
Greenpeace liet eerder uitrekenen dat Nederland prima zonder kolencentrales kan en dat dat geen problemen hoeft op te leveren voor de energiezekerheid. België is ook al kolenvrij. Daar werden vorige week de laatste scheppen kolen verbrand. Maar in Nederland zijn er net weer twee in gebruik genomen.
Liesbeth van Tongeren van Groenlinks noemt het voornemen om twee centrales te sluiten een geval van ‘pappen en nathouden’ en Urgenda-directeur Marjan Minnesma ergert zich aan de traagheid van de overheid. Kamp gaat tien maanden uittrekken om de financiële gevolgen van het sluiten van alle kolencentrales uit te rekenen. Urgenda kan dat in de helft van de tijd, schreef ze op twitter.
Duur en onmogelijk NRC schrijft zaterdag dat Dijksma en Kamp ook laten weten dat het het Urgenda-vonnis dat de staat opgelegd kreeg na de klimaat-zaak, niet uitvoerbaar is. Volgens de minister en staatssecretaris gaat het vonnis leiden tot hoge kosten en kunnen de doelstellingen niet op korte termijn, voor 2020, worden uitgevoerd.
Volgens de landsadvocaat kan milieubeleid alleen in Europees verband worden uitgevoerd en kan de staat niet juridisch verplicht worden gesteld om tot 2020 verdergaande maatregelen te nemen voor de reductie van broeikasgassen anders dan internationaal is afgesproken.

Meer over:

politiek, nieuws, groen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.