10

#MeToo leidt tot toename hulpvragen

Organisaties die hulpverlenen aan slachtoffers van seksuele intimidatie worden de afgelopen tijd vaker benaderd met hulpverzoeken. Slachtofferhulp Nederland verklaart tegenover de NOS dat het aantal hulpvragen over het onderwerp via haar website, hulplijn en chat met twintig procent is gestegen.

Als reden voor de stijging noemt Victor Jammers, bestuurslid van Slachtofferhulp Nederland, de #metoo-campagne en programma’s zoals Verkracht of niet? van BNNVARA. “De drempel om seksuele intimidatie te melden is door #metoo en de programma’s verlaagd”, zegt Jammers.

Ook het Centrum Seksueel Geweld ziet een toename: “Mensen zijn de afgelopen weken meer gaan praten, vragen en onthullen”, aldus een woordvoerder tegen de NOS. Slachtofferhulp stelt dat de stroom aan berichten het taboe doorbreekt en slachtoffers helpt: “De berichten in de media helpen slachtoffers om hun verhaal te vertellen. Dat kan hen helpen in hun verwerking.” De politie zegt dat er geen sprake is van meer aangiftes of meldingen.

De berichtgeving maakt ook duidelijk dat er geen sprake is van een maatschappelijk probleem dat veel vaker voorkomt dan gedacht en waar tot nu toe weinig tot geen aandacht voor was. Het AD heeft een enquete laten houden onder zo’n 300 mannen en publiceert de resultaten:

Eén op de zeven ondervraagden twijfelt of hij weleens over de schreef is gegaan, nu vrouwen massaal hun ervaringen over ongewenste intimiteiten delen. Driekwart zegt zeker te weten nooit een misstap te hebben begaan: ,,Ik ga niet over grenzen heen.’’ Anderen twijfelen: hoe kunnen ze zeker zijn? Bijna één op de zeven ondervraagden antwoordt dan ook ‘dat kan ik niet beoordelen’.

cc-foto: Steve Koukoulas

Geef een reactie

Laatste reacties (10)