2

#MeToo: misbruik in de sport, politiek, media en muziekwereld

Over de gehele wereld blijven naar aanleiding van de hashtag #MeToo nieuwe zaken over machtsmisbruik en aanranding boven tafel komen. Vrouwen blijken in alle sectoren last te hebben van mannen die ze misbruiken, aanranden, verkrachten of seksueel intimideren.

In Zweden vertelt profvoetballer Alexandra Nord hoe een getrouwde speler uit de Premier League haar naar een hotelkamer lokte en probeerde te verkrachten. Nord was tijdens het uitgaan dronken geworden, en de speler nodigde haar uit om samen wat te eten zodat ze kon ontnuchteren. In plaats daarvan nam hij haar mee naar een hotel, waar ze knock-out ging. Daar werd ze wakker, zonder ondergoed of panty, terwijl de speler naakt bovenop haar lag.

Ook twee Zweedse minister hebben in het kader van #MeToo hun ervaringen gedeeld. Zo vertelde minister Asa Regner hoe een hooggeplaatste EU-politicus haar, aan het begin van haar carrière, uitnodigde om iets te gaan drinken. Regner zei ja omdat ze dacht dat het een professioneel gesprek zou zijn, maar de man nam haar mee naar een donker hoekje ‘en plots waren zijn handen overal’. De Zweedse minister van Buitenlandse Zaken, Margot Wallström, deelde op facebook een bericht waarin ze zich aansloot bij de ‘MeToo-beweging’:

‘Ik kan bevestigen dat seksuele intimidatie in de hoogste EU-kringen voorkomt en dat ik het zelf ervaren heb’ aldus Wallström.

Niet alleen in de sport en de politiek, maar ook in de media en in de muziekwereld besloten vrouwen zich uit te spreken. Een van de vrouwen die jarenlang een relatie had met R. Kelly vertelt hoe de omstreden zanger, die al eerder werd aangeklaagd voor seks met minderjarigen, haar systematisch mentaal en fysiek mishandelde, isoleerde, verkrachtte en dwong seks te hebben met andere vrouwen. Dat er over de jaren heen meerdere vrouwen zich uitspraken over verkrachting en misbruik door R. Kelly, lijkt tot nu toe amper effect te hebben op zijn carrière.

De rechts-conservatieve talkshowhost Megyn Kelly, doet naar aanleiding van #MeToo een boekje open over Bill O’Reilly, de wegens een misbruikschandaal ontslagen mediapersoonlijkheid waar ze eerder op Fox News mee samenwerkte. Ze vertelt onder andere hoe het bestuur van Fox de ingediende klacht van Megyn Kelly gewoon negeerde. Kelly zegt over haar ervaringen:

Dit moet ophouden. Het misbruiken van vrouwen, ze beschamen, ze bedreigen, de represailles, hen het zwijgen opleggen naderhand… Het moet ophouden.

Rolling Stone: Surviving R. Kelly
Mirror: Top women’s footballer claims married Premier League star tried to rape her after she passed out in hotel room
De Morgen: Zweedse ministers getuigen over seksuele intimidatie in hoogste kringen EU: “Zijn handen zaten plots overal”

cc-foto: Cheryl

Geef een reactie

Laatste reacties (2)