8

MeToo-trein dendert internationaal door

De MeToo-campagne lijkt in Nederland weliswaar wat geluwd, in andere delen van de wereld gaat de strijd gestaag de door. De ene na de andere dader moet het veld ruimen. Dankzij de MeToo-campagne staan de verhoudingen tussen mannen en vrouwen op scherp. Niet alleen wat betreft fysiek seksueel geweld, maar ook wanneer het gaat om het in stand houden van een vrouwonvriendelijke, dominante mannencultuur zoals bijvoorbeeld bij de Miss America-verkiezing.

Deze week werd bekend dat leden van het bestuur van de Miss America-verkiezing ronduit ongepaste en denigrerende e-mails rondstuurden over de deelneemsters aan de verkiezingen. Ze werden bijvoorbeeld dik of lelijk genoemd, en zelfs uitgescholden voor slet. Nadat de Huffington Post de e-mailwisseling openbaar had gemaakt, riepen tientallen voormalige deelneemsters het bestuur op te vertrekken, maar bestuursvoorzitter Sam Haskell dacht ermee weg te komen alleen zijn excuses te maken voor zijn ‘verkeerde woordkeuze’. Dat was niet zo. Vrijdag werd hij op non-actief gesteld, zaterdag diende hij zijn ontslag in.

Vice
De Amerikaanse krant The New York Times onthult dat mediabedrijf Vice meerdere keren een schikking heeft getroffen met vrouwelijke medewerkers. Mannelijke collega’s zouden zich schuldig hebben gemaakt aan seksueel wangedrag, waarbij een cultuur werd gecreëerd waardoor vrouwen zich gekleineerd en ongemakkelijk voelen. Ook de huidige voorzitter van Vice, Andrew Creighton, zou zich hieraan schuldig hebben gemaakt; hij zou een vrouwelijke collega die niet inging op zijn seksuele avances hebben ontslagen. Zij ontving in 2016 uiteindelijk 145.000 dollar.

De schikkingen zijn volgens The New York Times geen incidenten, maar vormen een patroon; meer dan twintig vrouwen verklaren tegenover de krant op de werkvloer te zijn betast, gekust, seksuele opmerkingen te hebben gekregen of gevraagd te zijn om seks. The New York Times merkt bovendien op dat het hierbij niet gaat om een ouderwets bedrijf waar de mores van vroeger gelden, maar om mannen van “20, 30, 40 jaar oud die zijn opgegroeid in een tijd dat ongewenste intimiteiten niet alleen taboe waren, maar ook verboden”.

Vice erkent dat er sprake is van een ‘boys club’. “Als bedrijf zijn we er niet in geslaagd een veilige en inclusieve werkplaats te creëren waar iedereen, in het bijzonder vrouwen, zich gerespecteerd voelt en kan gedijen.” Inmiddels zijn drie medewerkers ontslagen, zijn relaties met ondergeschikten verboden – alsof seksueel wangedrag om relaties gaat – en is het personeelsbeleid aangepast.

cc-foto: Sharon Brogan

Geef een reactie

Laatste reacties (8)