Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Metro-columniste na aanranding: Er is iets mis met aangiftesysteem

  •  
20-07-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
181 keer bekeken
  •  
rape300_02.jpg
Hadjar Benmiloud vraagt lezers om advies na aanranding door bekende comedian: moet zij aangifte doen? Politie en psycholoog adviseren van niet
Er is iets mis met het aangiftesysteem in Nederland. Dat concludeert Metro-columniste Hadjar Benmiloud maandag in een aangrijpende column over hoe zij werd aangerand door een bekende comedian van het Amsterdamse theatercafé Toomler. In plaats van aangespoord te worden door de politie om aangifte te doen en het recht te laten spreken, zei de politie dat Benmiloud “goed moest nadenken over de consequenties van een aangifte”. Ook de psycholoog zei dat ze zichzelf “een proces moest besparen”.
Volgens de officiële cijfers heeft één op de drie vrouwen wel eens te maken gehad met seksueel geweld. Dat is een hoop, maar waarschijnlijk zijn het er nog meer; onderrapportage, maar ook de lage aangiftebereidheid (niet alleen van de slachtoffers, zo blijkt uit het relaas van Benmiloud), lijken de cijfers structureel lager te houden.
Benmiloud noemt zichzelf als voorbeeld. Ze schrijft nu over het voorval met een comedian bekend van comedyclub Toomler, dat vrouwen de club nog steeds mijden vanwege de aanrander, wiens naam ze niet bekend maakt uit angst voor een smaadklacht.
Benmiloud:
De politie zei dat ik goed moest nadenken over de consequenties van een aangifte. De fysiotherapeut zei dat ik twee ontstoken ruggenwervels had en de pijn nog wel even zou voelen. Mijn rug zeurt ruim twee jaar later nog steeds. De psycholoog zei dat ik mezelf een proces moest besparen. Mijn vriendinnen riepen dat ik hem naar de rechtszaal moest slepen. Maar mijn geweten zei dat ik niemand wilde beschadigen en dat hij gewoon moest stoppen met meisjes belagen. Ik vertelde hem wat hij precies had verneukt. Hij zei dat ’ie geen tijd had voor gejank, rechten had gestudeerd en me kapot zou maken in een rechtszaak. Iets zei me dat dit wellicht niet zo’n empathisch persoon was. De comedyclub waar hij werkt zei de grappenmaker te hebben aangesproken op zijn enthousiaste gebruik van de bar. Maar de geruchten zeggen dat daar nog steeds geen comédienne naar binnen durft. Wat kun je daarvan zeggen. Om nog maar niet te beginnen over het feit dat dit soort gekken zo vaak macht en status bezitten en het me een smaadklacht zou opleveren als ik zijn naam onthul. Maar zwijgen doe ik al een tijdje.

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.